С 11 гласа „за“ срещу 7 „против“ ВСС осъди Лозан Панов, задето е искал информация дали по апелативни райони се правят предварителни уговорки за издигането на „единни“ кандидатури в новия съвет.

Точният текст на гласуваната декларация е:

„ВСС определя като недопустим опит за намеса от страна на председателя на Върховния касационен съд изискването на информация за провеждане на общи събрания и предлагане на кандидатури за ВСС, както и изискване на протоколи от такива събрания.“

Тя бе предложена от 12 кадровици, сред които Димитър Узунов, Галя Георгиева, Сотир Цацаров. Главният прокурор обаче не дойде на днешното заседание, пише "Де факто".

Сред 11-те най-високопоставен (поне в "официалната" правова държава) е председателят на ВАС Георги Колев, станал известен и покрай разговорите от "Двете каки", че има власт да "сговаря хората" от ВСС. Блести Димитър Узунов - представляващ съвета, който се споменаваше на същото място като "Човека на Бойко". За който познава работата на ВСС, няма изненада от вота на Галя Георгиева и Светла Петкова от съдийската колегия - дамите, които подскачат само при недостатъчно почтително споменаване на името на Сотир Цацаров. Няма съмнение в избрания "на юруш" нов член на прокурорската колегия Розалин Трендафилов и в Михаил Кожарев, който държеше да се "надскочи" законът и да се напише, че ВСС не просто приема, а приема и одобрява отчетите на прокуратурата.

Васил Петров е най-известен с това, че дъщеря му има дете от младия - тогава - следовател Делян Пеевски.

"Това старт на процедура за предсрочното отстраняване на Панов от поста ли е, което става с предложение от 17 от ВСС до президента", попитаха Юлиана Колева и Магдалена Лазарова от ВСС. Но не получиха отговор.

С цитат от Гьоте: „Където лудостта е образец, там разумът е безумие”, Лозан Панов се оттегли от гласуването като негов обект.

Това стана възможно, след като пред ВСС четирима председатели на апелативни съдилища – Магдалина Иванова на Пловдив, Ванухи Аракелян на Варна, Деница Вълкова на Бургас и Даниела Дончева на София, в един глас се обявиха „за” издигането на регионални кандидатури за ВСС, макар да ги няма в закона.

Шефки на апелативни съдилища идват, за да заклеймят Лозан Панов. Деница Вълкова, Магдалина Иванова и Ванухи Аракелян (отляво надясно).

Нещо повече – Магдалина Иванова обяви, че стореното от Лозан Панов е „отрицателна предизборна кампания” срещу един апелативен район и един кандидат (Станислав Георгиев, зам.-шеф на апелативния съд в Пловдив – б.р.), а искането за предоставяне на протоколи – несъмнен натиск.

Натиск видя и Деница Вълкова.

Ванухи Аракелян пък заяви, че такова сатанизиране на административните ръководители никога не е имало, а българският съдия не бил „подплашен елемент”, който можел да бъде подкаран с тояга от „лошия председател”.

И се обидиха, че преди време Лозан Панов ги нарекъл „съдебна номенкратура”.

Днешният пленум на ВСС започна поляризирано.

Представляващият Димитър Узунов чакаше с букет и познатата усмивка новата председателстваща съвета - министър Цецка Цачева.

Почти в края на мандата на този състав на ВСС Цецка Цачева стана седмият правосъден министър, който води негово заседание.

През това време строени репортери чакаха с въпроси пред входа председателя на ВКС Лозан Панов.

След като Панов стана един от 6-имата настояващи за проверка на ЦУМ гейт и Сотир Цацаров, вчера от Канал 3 (телевизията се смята за близка до Делян Пеевски) сезираха със сигнал Инспектората на ВСС срещу него. Става въпрос за "сюжетите", представяни нонстоп срещу съдията от определени "медии" още откакто произнесе речта "Не на страха" и се застъпи за проверка на "Яневагейт": дали се е срещал с адвокат Иван Тодоров, споменавана ли е съпругата му от Христо Иванов и др.

Канал 3 официално е собственост на „Елит Медиа Груп“ с управители Кеворк Малашян и Огнян Димов. В края на август 2015 г. притежаваната от Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева "Нова българска медийна група холдинг" поиска от Комисията за защита на конкуренцията разрешение да придобие контрол над компанията и сделката бе одобрена още в началото на септември. През март 2016 г. Пеевски обяви, че се отказва от финализиране на покупката, така че официално собственик все още се води „Елит Медиа Груп“.

"Атакуват ме с милиционерски прийоми и похвати от мафията", коментира председателят на ВКС валящите медийни атаки срещу него.

Днес се разбра, че освен споменатия сингал от Канал 3 до Инспектората, от името на списание „Де юре“ всички съдии от ВКС, ВАС, софийските съдии са получили извадки от със стари записи от СРС (от 2006 г.) между шефа на фирма „Фронтиер“ Красимир Георгиев и неизвестен събеседник. В извадката, оповестена още миналата година, се обсъжда предстоящият избор на председател на столичния административен съд и се говори за „38-40 годишен човек“, потърсил помощ за избора от Георгиев. Имена не се назовават, напомня "Де факто".

Списание „Де юре“ обаче се издава от Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“, а главният му редактор проф.Дончо Хрусанов категорично отрича да са изпращали подобни писма, съобщиха медии.

„Как да отговарям и коментирам подобни атаки? Към 2007 г., когато станах председател на Административен съд – София-град, не съм бил на 38-40 г., бях на 35“, обяви днес Панов. Напомни, че във въпросните извадки  от СРС няма имена, а процедурата за издигане на председатели при прохождането на административното правосъдие бе друга – всички председатели бяха номинирани от председателя на ВАС Константин Пенчев.

Целта очевидно е да се отправи сигнал към съдиите и към обществото, че всички сме маскари и така да се отвлече вниманието от същински скандали, категоричен бе Панов. И посочи „ЦУМ-гейт“.

На въпрос дали зачестилите атаки срещу него не са сигнал и за подготвян „импийчмънт“ от страна на мнозинството във ВСС (17 от ВСС могат да поискат предсрочното му освобождаване, б.р.), Панов отговори:

„Аз не мога да вляза в главите на тези хора, за да ви отговоря. Но е факт, че съм най-проверяваният председател“.