Десетки хиляди излязоха снощи на протест в чешката столица Прага срещу президента Милош Земан и министъра на финансите Андрей Бабиш. Това се случва в разгара на скандал между Бабиш и премиера Бохуслав Соботка, предаде "Ройтерс". Земан взе страната на Бабиш.

Според агенцията, която се позовава на чешки медии, на улицата са излезли между 10 000 и 30 000 души. Демонстрацията беше на Вацлавския площад, където през 1989 г. "Кадифената революция" се вдига срещу комунистическия режим в тогавашна Чехословакия. Протести имаше и в други градове на страната.

На Вацлавския площад хората носеха плакати с надписи "Бабаш е лъжец", развяваха чешкото знаме и флага на ЕС.

 

 

Миналата седмица Соботка опита да уволни Бабиш, втория най-богат човек в Чехия, заради негови съмнителни бизнес сделки в миналото, свързани с неплащане на данъци. Президентът Земан обаче отказа да се съгласи с решението с мотива, че първо управляващите три партии трябва да се откажат от коалиционното си споразумение.

Бабиш отказа да подаде оставка и твърди, че не е направил нищо незаконно. Тогава Соботка обяви намерение да подаде оставка, по-малко от година преди редовните избори в страната с намерението така да свали целия кабинет, в това число и Бабиш. Впоследствие обаче се отказа, след като Земан взе страната на милиардера и настоя, че ще счита оставката му за личен акт, необвързващ правителството.

"Може да ме убиете, но няма да подам оставка и няма да напусна политиката", заяви милиардерът пред парламента. Според него обвиненията срещу него били политически мотивирани.

Вчера трите партии, които участват в коалиционния кабинет, обявиха, че искат той да продължи работата си до изборите през октомври. Антисистемната партия на милиардера Бабиш АНО обаче според социологическите проучвания в момента е най-популярната политическа сила в страната като изпреварва с близо 10% Социалдемократическата партия на премиера Соботка.

Долната камара на парламента имаше извънредно заседание, за да обсъди Бабиш. Въпреки острите критики от другите правителствени и опозиционни сили той обяви, че няма да прекрати борбата си срещу това, което той определя като корупция в традиционните партии. 

Соботка настоява, че АНО трябва да посочи нов финансов министър, но той не бива да е свързан с конгломерата "Агроферт", чиято собственост Бабиш прехвърли на фонд едва миналата година заради ново законодателство против конфликт на интереси. Според него само така може да се проведе безпристрастно разследване за това дали милиардерът е извършил данъчни злоупотреби, като е купил необлагаеми книжа от собствената си компания.

Срещу Бабиш тече и разследване за злоупотреба с европейски средства. Миналата седмица в медиите изтече и запис, на който се чува гласът на Бабиш по време на среща с репортер от издание, което е част от групата на "Агроферт". На записа Бабиш дава инструкции на журналиста за това как да отразява политическите противници на АНО, някои от високопоставените членове на която са били мениджъри в конгломерата.