Послание от Владимир Путин за Доналд Тръмп е предал вчера руският външен министър Сергей Лавров на президента на САЩ, обяви днес говорителят на Кремъл Сергей Песков.

"Безусловно", така отговори гласът на Путин на въпрос от журналисти, дали Лавров е носил послание от Владимир Владимирович на Доналд Тръмп.

Както е известно, вчера американският президент прие в Белия дом дипломат №1 на Русия. Разговорът беше оценен от Доналд Тръмп като "добър, много добър".

Вчерашните контакти в САЩ на Лавров са продължение на договореностите от телефонните разговори между Путин и Тръмп, обясни Песков.

Дмитрий Песков.

Той не отговори на въпроса дали е истина написаното от "Политико", че Тръмп е приел руския външен министър по лична молба на Путин, изказана в телефонния разговор от 2 май.

"Срещата е позитивно явление и в същото време трябва да се отнасяме към нея със сдържан оптимизъм, защото ни чака още много работа занапред", коментира говорителят на Кремъл.

Може ли да се очаква затопляне на отношенията между САЩ и Русия след разговора на Тръмп с Лавров, попита журналист. Отговорът бе:

"Рано е да се правят каквито и да било заключения. Но безусловно е много положителен фактът, че се водят разговори".

Той припомни, че двамата президенти вече са водили три телефонни разговора, държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е бил на визита в Москва и се е срещал с Путин, както и вчерашната среща в Белия дом.

Разглеждана от Тръмп и Лавров е била и темата за регулиране на конфликта в Украйна, разкри Песков, но подчерта, че Русия не е страна в конфликта, а е в качеството си на гарант.

Едва днес стана известно, че на срещата между Тръмп и Лавров е бил и руският посланик в САЩ Сергей Кисляк. Същият, заради срещите с когото беше уволнен на 28-я ден от службата си съветникът по националната сигурност генерал Майкъл Флин. Заговори се, че може би Кисляк ще бъде сменен. И слухът беше потвърден още днес, след като стана известно, че в Руската Дума е било внесено предложение за утвърждаването на Анатолий Антонов като посланик на Русия във Вашингтон.

Кандидатурата му ще бъде разгледана до края на май, съобщи ТАСС.