Българската икономика ще отбележи 4,5-6% ръст през следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов по време на конференцията на тема: "Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (т.нар. план „Юнкер“). Сред организаторите й бе евродепутатката от ДПС Искра Михайлова.

„Страната ни има редкия шанс и с председателството на Съвета на ЕС, и с подкрепата на плана "Юнкер" още повече да улесни бизнеса и да го направи по-гъвкав. От което ще дойде като резултат и увеличението на БВП“, увери Борисов. 

Далеч по-скептична е пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия, която бе публикувана днес и която всъщност говори за леко забавяне на растежа. Тя предвижда растеж на БВП от 2,8% у нас през 2018 г. Около тези стойности се движат и очакванията на Министерството на финансите, което е заложило 3,1% ръст. 

Ресорният министър Владислав Горанов коментира, че думите на Борисов са по-скоро „оценка на потенциала на икономиката ни“

„Засега прогнозите, които разработваме за следващите години, са на нивата около три процента, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж“, уточни Горанов.

Като приоритетни проекти при изпълнението на ЕФСИ Борисов посочи инфраструктурата, която да свързва целите Балкани.

„Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между България и Македония“, отбеляза премиерът.

Планът "Юнкер" предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на държавите от ЕС в следващите три години. Идеята е да се гарантират вложенията на бизнеса в страните от ЕС и да се защитят от рискове най-вече малките и средните фирми.

"Обединението на всички наши хора в различни институции, от нас може да бъде само аплодирано. Независимо, че в кампанията имаше твърдения от наши опоненти, че не сме усвоили нищо по плана „Юнкер“. Втори сме след Естония", допълни Борисов.