България търси "стратегически частен инвеститор" за развитие на проекта АЕЦ "Белене". Това е заявил българският премиер Бойко Борисов в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин днес. Държавният глава на руската федерация поздравил Борисов за избирането му за трети мандат и това бил поводът за разговора, става ясно от съобщението на правителствената информационна служба. 

По темата с енергийните проекти двамата държавни мъже "подчертаха взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб „Балкан” на българска територия".

Путин пожелал на Борисов успешно управление, обсъдили и туризма. Отбелязано било "доброто развитие на търговско-икономическите отношения като подчертаха 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен". Параметрите обаче още не отговаряли на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия.

Акцент бил поставен и на събитията, посветени на 25-годишнината на българо-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017 г., както и на 140 години от Освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г., пише още в съобщението от Министерския съвет.

По-рано през деня и британският премиер Тереза Мей поздрави министър-председателя Бойко Борисов по повод избирането му за трети мандат начело на изпълнителната власт. Поздравлението е отправено два дни след това на президента на САЩ Доналнд Тръмп и седмица, след като Борисов се закле като премиер.

"Обединеното кралство високо цени нашето тясно сътрудничество с България в много области - справянето с външните и вътрешни заплахи за Европа, защитата на международната основаваща се на правила система и стимулирането на развитието на свободната търговия", отбелязва Мей в поздравителния адрес.

Тя допълва, че очаква с надежда възможността за бъдещо разширяване на партньорството с България по време на мандата на Борисов като министър-председател. Британката изтъква, че съществуват редица области, където вече се работи в тясна връзка, но вижда пространство за още по-тясно сътрудничество - например в подкрепата на общите интереси при справянето с миграцията, гарантирането на сигурността на границите, стимулирането на съдебната реформа, утвърждаване на правоприлагането и борбата с трансграничната престъпност.

"Обединеното кралство напуска Европейския съюз, но ние ще се стремим към дълбоко и специално партньорство със сигурен и проспериращ ЕС. Същевременно съм убедена, че трайните здрави двустранни отношения между Обединеното кралство и България ще бъдат максимално в интерес на нашите две страни, Европа и света", пише още Мей.