Избирането на бившия министър Вежди Рашидов за председател на парламентарната Комисия по култура и медии е лош сигнал за медийния сектор у нас. Това обяви в позиция Асоциацията на европейските журналисти в България. Скулпторът и настоящ депутат бе избран на поста вчера.

"В качеството си на министър на културата Рашидов прекрачи недопустима граница, като си позволи да дава напътствия на журналиста от Българската национална телевизия Георги Ангелов какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му", отбелязват от Асоциацията.

След този случай Рашидов се извини, но не подаде оставка въпреки многото искания за такава. От АЕЖ-България определят действията му като "директен политически натиск и опит за слашване" не само на Ангелов, но и на всички журналисти.

В позиция на Асоциацията се споменава и друг медиен скандал около бившия министър - отпускането на публични средства по комуникационната стратегия за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз на избрани по неясни критерии медии и чрез дружества, свързани с роднини на министъра и други членове на кабинета.

"Неясни бяха и критериите, по които Министерството на културата избра десет журналисти, които да командирова до Париж във връзка с изложба в Лувъра през 2015 г. Признанието на Рашидов: „Аз съм ги повикал (журналистите – б.а.) не да ми създават скандали”, навежда на съмнения за купуване на медиен комфорт."

Според Асоциацията в момента ЕС е изправен пред "предизвикателството на масирана антиевропейска пропаганда и фалшивите новини", така че ролята на ресорната комисия в Народното събрание ще е изключително важна. 

"В същото време сред депутатите в 44-тото народно събрание и сред членовете на Комисията по културата и медиите присъстват утвърдени журналисти, които вероятно биха могли да допринесат за подобряването на медийната среда в България, ако оглавят ресорната комисия."

Пълната позиция на АЕЖ-България можете да прочетете тук.