Чухте ли, една банка щяла да фалира? Или вече сте се подредили да теглите пари от нея?

Миналата седмица БНБ затвори Корпоративна търговска банка (КТБ), след като в резултат на медийна и в известна степен, административна кампания, хората се изплашиха за парите си и тръгнаха да ги теглят. Парите в брой свършиха. Друг е въпросът, че вероятно огромната сума от кеша е изтеглена от големи фирми по политкоманда.

Никоя банка не държи в брой всички пари, внесени от нейните клиенти. Иначе тя няма да може да работи, защото перманентно ще бъде на загуба. Така че появят ли се опашки, нещата тръгват на зле.

Но най-трагичното е как загрижените за нашето бъдеще политици наливат масло в огъня. През последните дни почти не минава сутрин, в която по някоя телевизия някой разбирач от политическата номенклатура да не се изкаже, колко е загрижен за случващото се в КТБ, и така между другото да не спомене, че могат да бъдат засегнати и други банки, че и борда. 

Управляващите и БНБ казват точно обратното - банковата система е стабилна.

Държавата е фалирала, казва вождът на ГЕРБ Бойко Борисов и всички повтарят този рефрен.

Понеже хората не знаят на кого да вярват, отиват на опашката пред банката, да си изтеглят за по-сигурно парите.

Но уважаеми, не ги внасяйте в друга банка. Защото когато политиците заговорят за банки и фалити, а държавата спи, идва бурканбанк. А те отдавна са изнесли парите си в чужбина.