Използването на концесията като механизъм за развитие на транспортната система е един от приоритетите на правителството на ГЕРБ. Това обяви транспортният министър Ивайло Московски по време на днешното откриване на ново съоръжение за разтоварване на пристанищния терминал „Бургас-Изток 2“. То е изградено от БМФ "Порт Бургас" и ще се използва от "Аурубис България".

Държавата и ДП „Пристанищна инфраструктура“ са предвидили мерки и инвестиции на стойност 30 милиона лева, които допълнително да подпомогнат развитието на пристанището в Бургас.

„Предоставянето на държавни обекти за управление от частни инвеститори е най-добрият подход за развитие на транспортните дружества. Потвърждение за това е изграждането на този обект, за който концесионерът на пристанищен Терминал "Бургас Изток – 2" БМФ "Порт Бургас", е инвестирал 15 милиона евро“, допълни Московски.

„И в сегашния управленски мандат сме заложили изключително сериозен акцент върху концесионирането на обекти от транспортната инфраструктура във всички сектори. Надявам се да имаме волята и времето да изпълним тази програма“, каза министърът. 

Той разкритикува решението на служебния министър Христо Алексиев да спре процедурата за концесиониране на Летище София и заяви, че конкурсът ще бъде обявен отново. 

„Изключително нелогично ми се струва това, което направи служебният кабинет. Концесионната политика е начинът, по който може да бъдат съвместени интересите и на държавата, и на частните оператори. На Летище София имахме две цели – да намерим вътрешен ресурс, за да покрием темата с дълговете в БДЖ и летището да получи своето добро развитие. Сега наново ще процедираме с анализите. Всичко ще бъде прозрачно, ще се обърнем към водещи в света институции, така че да се гарантира равен достъп на всички“, обясни Московски.