Григор Димитров загуби страхотен мач от 8-ия в света Доминик Тийм (Австрия) и отпадна на осминафинал на "Мастърс" турнира в Мадрид - 6:4, 4:6, 6:7(9). 

Най-добрият ни тенисист имаше 5 мачбола в тайбрека (три поредни), но не успя да се възползва. На четвъртфинала Тийм ще срещне 20-годишната хърватска сензация Борна Чорич, отвял с 6:3, 6:3 номер 1 в света Анди Мъри.

До момента Григор и Доминик бяха спечелили по един мач един срещу друг. Най-добрият ни тенисист го победи на турнира в Бризбън в началото на годината, когато спечели титлата.

Мачът започна кошмарно за Димитров, който бе пробит още в първия гейм, след което Тийм затвърди. Григор върна пробива при 2:2 и за първи път в мача поведе с 3:2. Последва гонитба в резултата до 5:4, когато в маратонски гейм Гришо отново проби подаването на австриеца - при четвъртия брейк бол Тийм прати топката в аут.

Вторият сет премина с перипетии. Гришо лесно печелеше сервис геймовете си, а след като не успя при 1:1 той реализира брейк за 3:1. Последва обаче разконцентриране, моментално наказано от Доминик, който върна пробива, изравни и постигна нов за 4:3. Той записа четири поредни гейма, преди първата ни ракета да успее да "хване ръка" - 4:5. Последва обаче лесен гейм за Тийм - след 6:4 той изравни сетовете.

Третият сет беше трилър. На първо време Гришо спаси точка за пробив, измъкна частта, а на свой ред проби сервиса на 8-ия в света. Българинът поведе с 3:0 и 4:1, ала при 4:2 допусна брейк. Така Тийм, който отново се върна в мача, пак изравни - 4:4. До края на сета двамата не сбъркаха при подаванията и така сблъсъкът трябваше да бъде решен с тайбрек. Димитров стигна до минипробив за 4:2, после поведе и с 5:3, а при 6:3 получи три мачбола. Пропиля ги, а имаше сервис. Последва нов, Тийм се измъкна. И нов. Тайбрекът вървеше равностойно и спиращо дъха, както и целият мач преди това.

Сервиращите успяваха да печелят точки и да се измъкват от топки за спечелване на мача от страна на своите противници. До 10:9, когато Тийм грабна последната точка и победоносно вдигна ръце.

Жалко, Григор имаше възможности да спечели както с 2:0 сета, така и с 2:1 без тайбрек, в който отново водеше почти през цялото време.