Има слухове. Има и стабилност. С тези две думи държавата се опитва да тушира спомена за банковата криза от 1996-1997 г. Първо Корпоративна търговска банка бе поставена под особен надзор миналия петък, после дойдоха слуховете и непредумишлените изказвания на политици.

"Имаме установени злонамерени и целенасочени опити за дестабилизиране на банковата система", заяви днес в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той съобщи за масово изпращане на sms-и.

"Целта е да се пусне слух, за да се дестабилизира определена банка. Ще проведем разследването докрай. Тези, които се занимават с тази дейност, ще си получат заслуженото", каза Йовчев.

БНБ също разпространи на сайта си съобщение, в което подчерта стабилността на банковата система, но също призна за организирана атака срещу банките и открито посочи атакуваната банка:

"БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Управителят на БНБ Иван Искров направи и видеообръщение, прочитайки горния текст, което беше разпространено по всички национални телевизии.

Опашка пред клона на ПИБ до Народното събрание. Снимка  Веселин Боришев

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че прокурорската проверка е срещу неизвестен извършител и пред репортери в парламента показа дебитна карта на ПИБ и заяви:

„Не съм си изтеглил парите и не възнамерявам да ги изтегля.“

По обяд главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пусна "бомбата", че били засечени групи от хора, които нарочно се трупали пред банките, за да всяват смут сред обществото:

Имаме конкретна информация, че физически лица, които нямат финансови, търговски или каквито и да е юридически отношения с банкови институции, засечени са такива групи, които отиват пред клоновете и проверяват вътре какви са условията за кредитите, какви са лихвите и т.н. На практика те създават едно внушение в обществото за наличие на опашки и т.н. Става дума за банкови институции. Доколкото разбирам се опитват да разширят обсега на банковите институции. Целта на всичко това е дестабилизация и всяване на смут в обществото, заяви той пред БНР.

Лазаров не отрече съмненията, че някой изпраща тези хора пред банките и за това им се плаща. Той подчерта, че МВР има насоки кой стои зад това, обаче бе категоричен, че може да се говори повече, когато има конкретни факти и доказателства.

Премиерът Орешарски също се включи по темата: 

"Изключително важно е в този момент банковата проблематика да не влиза в политическото говорене - нещо, което ми се струва, че наблюдаваме в последните дни, макар и не толкова отчетливо". Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, който ще присъства на заседанието на лидерите на Европейския съюз (ЕС), предаде БТА.

Истерията около ПИБ ескалира, след като в четвъртък сутринта в студиото на Нова тв депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че "някой се опитва да събори една банка и, доколкото чувам, се опитват да съборят и друга банка", но това засега не се получавало.

Според Антон Кутев някой се опитва да събори и валутния борд, от което може да падне цялата държава. Той не отговори на въпроса на водещите "Кой?" - това било работа на прокуратурата и ДАНС.

Въпреки, че името на Първа инвестиционна банка не беше огласено в публичното пространство, вчера нейните акции поевтиняха с около 5%. Днес спадът се задълбочи, като до обяд акциите бяха загубили почти 20% от стойността си.

Акциите на другата борсово търгувана банка - Централна кооперативна банка, се понижиха със 7,8%. Акциите на КТБ са спрени от търговия до 21 юли заради процедурата по особен надзор.