С пакет от гнили ябълки пред Министерството на правосъдието днес протече малочислен протест по повод законова "вратичка" при възможностите за осиновявания. 

"През далечната 2009 година беше приет новият Семеен кодекс, в който беше "пропуснат" текстът, уреждащ правото на всяко лице с правен интерес да оспорва произхода на дете, родено извън брак. Или казано по друг начин – беше ограничена възможността за разваляне на "сделка" по "покупко-продажба" на дете", смятат организаторите.

Според тях ограничаването на правото за оспорване на произхода е законодателен чадър над всички участници в престъпната схема.

Те припомнят, че от 8 март тази година влезе в сила и първата присъда срещу Република България в Европейския съд по правата на човека по този казус. Съдът реши, че "недоглеждането" е нарушаване на правото на личен и семеен живот.

Самотен инициатор на акцията положи пред Министерството на правъсъдието венец от гнили ябълки "като награда за упоритата му борба за запазване на завоеванието на организираната престъпност".