Миграционният натиск през тази година е намалял между 8 и 10 пъти в сравнение със същия период на миналата година. Това каза вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол.

"Готовността ни срещу мигрантския натиск всеки ден се тества и според нашата оценка е висока. Доказателства за това са тези, които минават и хващаме на вход и изход. Само тази сутрин трафикът е трима на вход и четирима на изход", каза Радев.

И допълни, че европейските партньори са дали висока оценка за начина, по който България се справя с проблема, като ни е отпуснала 160 млн. евро. Радев обаче призна, че има проблем с усвояването на тези пари, защото обществените поръчки вървят бавно.

"Продължаваме да сме едни от най-добрите, които защитават външната граница на Европа", заяви Радев.

Според него състоянието на съоръженията, на системите за наблюдение, както и на индивидуалните средства за наблюдение е задоволително. И те създават надеждна защита от мигрантския натиск.

"От оградното съоръжение остават още 21 км, които са в частта около Хасково, река Тунджа и река Резовска, както и река Делийска при Бургас. Основният проблем са прилежащите пътища, които водят до съоръжението. Те са неустойчиви, затрудняват охраната и значително амортизират техниката. Изградени са и интегрирани системи за наблюдение почти по всички граници", обясни Радев.

По-късно пред журналисти Радев обясни, че предизборната заявка на ГЕРБ за полицейско присъствие във всяко населено място не означава буквално полицай във всяко населено място.

"Трябва да има полицейско присъствие, но не физически, а когато се наложи там да има такова. В момента работната група изготвя начина, по който ще работят мобилните групи, по примера на други такива групи", обясни Радев.

По повод назначението на старши комисар Ивайло Иванов за директор на СДВР вътрешният министър коментира, че той е добър служител, който е показал добри резултати.