Американският президент Доналд Тръмп ще пристигне в Брюксел с делегация, наброяваща близо хиляда души, съобщи ТАСС, като цитира белгийския в. "Дерниер йор".

Това ще бъде първото посещение на Тръмп в Брюксел. Той ще дойде на срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 25 май. Ден по-рано той ще бъде при папа Франциск във Ватикана.

От летището в Брюксел Тръмп веднага ще се отправи към хотел The Hotel.

На другия ден той ще посети белгийския крал Филип и ще се срещне с премиера на страната Шарл Мишел.

След това американският държавен глава има планирани двустранни и многостранни срещи в рамките на форума на НАТО.

На 25 май вечерта Тръмп ще отлети за италианския остров Сицилия, където ще участва в срещата на Г-7.

Но докато е в Брюксел, Тръмп ще има срещи и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи ТАСС, като се позова на източници от ЕС.

Според агенцията, макар да са поканени на срещата на НАТО, лидерите на Евросъюза биха искали да се видят и да разговарят с президента на САЩ извън нейните кулоари, а да го приемат в своите резиденции в Европейския квартал на Брюксел.

Форумът на НАТО ще се превърне в европейски дебют на Доналд Тръмп. В пакта очакват от него да потвърди ангажимента на САЩ към изпълнението на задълженията на водещата страна членка, при условие че останалите страни увеличат военните си разходи. До 40 на сто от тези разходи трябва да бъдат за закупуването на нова, предимно американска военна техника, изтъква ТАСС.

Същевременно на предстоящата среща ще се състои официалната церемония по преместването на ръководството на НАТО в нова централа, която се строи от 2010 г. Тя е на мястото на стари складове в промишлената зона на брюкселското летище.

По време на посещението на Тръмп центърът на Брюксел ще бъде блокиран. С опазването на реда ще бъдат ангажирани над 3000 полицаи. Очакват се демонстрации на анархисти и антиглобалисти. Отделно столицата ще бъде наводнена от сътрудници на американските спецслужби.