БРЮКСЕЛ--Докато България се чуди кого да номинира за свой следващ еврлопейски комисар, името на сегашния - Кристалина Георгиева, е в проектите за подялбата на висшите постове на съюза, които лидерите му редят днес в Брюксел.

Това заявиха пред Клуб Z дипломати.

"Редица държави я споменават в рамките на различни варианти на следващата комисия като върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността", каза дипломат на държава-членка на съюза, запознат с дискусиите на държавните и правителствените говорители.

"Факт е, че името й се спряга", каза представител на друга страна-членка. "Тя явно е оставила много добри впечатления с работата си до момента и има големи шансове. Стои обаче въпросът дали правителството в София ще я номинира."

На влизане на срещата на върха на ЕС в Брюксел днес премиерът Пламен Орешарски не даде ясен знак за намеренията си по този въпрос. Георгиева вече пет години отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Тя управлява бюджет от близо 1 милиард евро годишно, който ЕС отделя за хуманитарна помощ. В нейно лице България представлява най-популярната страна на ЕС по света в момента - като най-големия донор на хуманитарна помощ.

През изтичащия си мандат Кристалина Георгиева водеше действията на ЕС в помощ на бедстващите след земетресението в Хаити през 2010 г., урагана във Филипините през 2013 г., глада в Западна Африка, гражданските конфликти в Сирия, Судан, Централноафриканската република и още десетки кризисни точки на планетата.

Поста на първи европейски дипломат сега заема британската лейбъристка баронеса Катрин Ащън, която се пенсионира с изтичането на мандата на сегашната Европейска комисия в края на октомври. Сред другите претенденти за него се споменават италианската министърка на външните работи Федерика Могерини и полският й колега Радослав Сикорски. Номинацията ще бъде част от "пакетно решение" на днешната среща на върха на ЕС за това кои да са  следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет и комисарите с най-чувствителните портфейли в комисията като вътрешен пазар, икономика и парични въпроси, конкуренция, енергетика. В него ще бъде отчитан баланс на национали и партийни интереси и стремежът висшият изпълнителен орган на ЕС да включва достатъчно дами. Те са девет при сегашните 28 членове на Комисията.