Паразитите в суровата риба са опасни и са честа причина за стомашни заболявания, предупреждават португалски лекари в "Бритиш Медикал Джърнъл". Това особено важи за любителите на суши.

Медиците са лекували 32-годишен мъж в Лисабон, заразен с ларви на паразити. В продължение на седмица той страдал от болка в стомаха, повръщане и треска. Веднага след като човекът разказал, че наскоро е ял суши, лекарите заподозират, че се е заразил с паразитното заболяване anisakiasis. То се причинява от нематоди (кръгли червеи), които могат да се развиват в стомаха или червата на човека. Заразяването се случва най-често в следствие на консумация на сурова риба.

Извършена е ендоскопия на мъжа и са открити паразити, прикрепени към възпалената лигавица на стомаха му. Те били премахнати и симптомите на пациента изчезнали незабавно, казват лекарите от централната болница в Лисабон.

Най-много случаи на подобно заболяване са регистрирани в Япония, обобщават лекарите, но предупреждават, че паразитната инфекция се среща все по-често в западните страни. Това най-вероятно се дължи на консумирането на все повече суши. През последните години този вид храна завладява и България. Откриват се непрекъснато заведения за суши и унас.

Атлантическата сьомга и морската пъстърва, ловени в морето около Великобритания, също може да бъдат заразени с подобен паразит, заявяват от Националата здравна агенция на Великобритания. Лекарите съветват вътрешните органи на рибата да бъдат премахвани, тя да бъде замразявана поне за четири дни и добре сготвена преди да бъде консумирана, за да се избегне рискът от зарази.