Подалият оставка заради лошия изборен резултат лидер на СДС Божидар Лукарски засега е фаворит за преизбиране на поста на Националната конференция на партията, която ще се проведе утре. Това е настроението в синята централа ден преди форума, който ще се проведе в София. 

Тодор Грозданов, кандидат за лидер на СДС.

Председателският стол ще се оспорва от кандидат от СДС-Красно село - адвокат Тодор Грозданов. "Старите" седесари в София обаче не го познават добре - член е на синята партия от 2009 г. в организацията, която го издига, оглавявана от години от Пламен Антов. Последният е номиниран за член на новото партийно ръководство, което също ще се избира утре.

СДС-София - най-голямата партийна структура, която има и най-много делегати на конференцията, засега не стои зад кандидата от район "Красно село", твърдят запознати с вътрешните дела. Затова и предположението е, че Лукарски не би трябвало да има проблем с преизбирането си.

От седмица Грозданов публикува в социалните мрежи акценти от програмата си за СДС, ако бъде избран за председател. Една от точките е, че ако СДС някога влезе във властта, то нейният лидер може да заема само поста "министър-председател" в изпълнителната власт, но не може да бъде министър, както беше Лукарски в кабинета "Борисов 2". 

Основна част от програмата на 41-годишния адвокат (Лукарски е със същата професия) е и бъдещата коалиционна политика на синята партия. Според Грозданов СДС отново трябва да върви към дясно обединение и трайна коалиция, съществуването на "Реформаторски блок" и "Нова република" едновременно е контрапродуктивно, а първите, с които трябва да се започнат разговори, са партиите от ЕНП, но без ГЕРБ. Към момента това са ДСБ и ДБГ на Меглена Кунева.

"Едновременно с това - разговори за единни действия (коалиция или обединение) и с други партии, произлезнали от СДС", пише още Грозданов, без да ги назовава.

Според него трябва да се отправи апел към "всички стари членове на СДС" да се върнат. "Да, България" също са включени като потенциален партньор.

Според устава на партията и в утрешния ден могат да се издигат кандидатури за лидерския пост, така че можело да се очакват и нови имена. Но едва ли можело да се очакват изненади.

Конференцията на СДС е първата от поредицата рокади на ръководства в десните партии. След това - в средата на юни, ще е изборът на нов лидер на ДСБ след оставката на Радан Кънев. Самият Кънев няма да е кандидат. Самият той заяви при оттеглянето си, че оставките не са театрални актове. 

 
ДБГ на Меглена Кунева, която също се оттегли след провала на Реформаторския блок на парламентарните избори, също трябваше да има конгрес, но изненадващо той бе отложен за есента. Това предизвика постепено напускане на високопоставени партийци. Засега фаворит за лидер е бившият депутат и "младо лице" на формацията Димитър Делчев.