На пленум днес БСП ще решава дали членовете на изпълнителното бюро, които са депутати, да запазят постовете си в ръководството на партията. Очаква се темата да е повод за ожесточени дебати. Това е поредната инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова за обновление в партията.

Кратък преглед върху имената, влизащи в ръководствата на най-големите партии у нас показва, че голяма част от тях са и депутати. Най-голям дял народни представители в ръководството има именно в БСП - близо 70% В Изпълнителното бюро депутати са Корнелия Нинова, Стефан Данаилов, Александър Симов, Валери Жаблянов, Весела Лечева, Драгомир Стойнев, Иван Ченчев, Кирил Добрев, Красимир Янков, Крум Зарков, Стоян Мирчев. На "Позитано" 20 има 11 депутати от общо 16 души партийно ръководство.

На второ място по този показател е ГЕРБ с 54% депутати в Изпълнителната комисия на партията. Това са Бойко Борисов (той бе избран за депутат преди да стане премиер), Цветан Цветанов, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Томислав Дончев (бе избран за депутат преди да стане вицепремиер) и Пламен Нунев. Ръководството на ГЕРБ се състори от 11 души, а от тях 6 са депутати.

ДПС е на трето място като 30% от членовете на Централното оперативно бюро са и депутати. Това са Мустафа Карадйъ, Ахмед Ахмедов, Джевдет Чакъров, Йордан Цонев, Нигяр Джафер, Рамадан Аталай. Партийното ръководство на ДПС се състои от 20 души, като депутатите в него са 6.