Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев заяви пред БНТ, че ако все още е действащ държавен глава щеше да обжалва решението на съда, с което се задължава президентството да разсекрети стенограмата за разговора за фалита на КТБ.

"Става въпрос за начините, по които работи една държава. Има критични моменти, в които на политиците трябва да се даде право да си кажат всичко. За мен е въпрос на принципи, а не че нещо толкова специално се е случило на тази среща. Точно за това БСП от 3 години настоява. В президентската институция има много тайни. Нека да оставим някой от най-отговорните решения от държавата. Процедурата е в ръцете на прокуратурата. Принципът е, че при държавния глава всички трябва да имат правото да говорят спокойно и да бъдат сигурни и че тези отговорни държавни разговори ще останат в институцията. Когато това правило се разбие ние принизяваме тази институция. Това е част от всяка демократична държавност", обясни Плевнелиев.

Според него смесената избирателна система е най-доброто решение за България.

"Ако сега се въведе изцяло мажоритарна система много скоро ще трябва да бъде ревизирана", смята Плевнелиев.

Според него решението на ГЕРБ да предложи изцяло мажоритарен вот е по-скоро ситуационно, отколкото стратегическо.

"Да бъдат чути българите, но да бъде дадено и най-добото решение за България. Да вземем най-доброто от двете избирателни системи и да направми смесена система. Партиите трябва да извадят хора, които имат какво да кажат, не просто да бъдат партийни войници. Смесената система е най-добото за нас", обясни Плевнелиев.

Той припомни, че според резултатите от референдума една по-голяма част от обществото не са взели своето решение, а и политическите партии не са провели дебат преди референдума.

"Ако съдебната реформа не е приоритет на това правителство нищо друго няма да има значение", заяви Плевнелиев.

Според него Бойко Борисов е направил много компромиси при съставянето на новия кабинет и от тук нататък би трябвало да има съгласие.

"Някои от реформите са неизбежни", подчерта Плевнелиев.

Той изтъкна, че никой вече не говори за евразийски съюз, но НАТО продължава да има своето значение. И повтори, че само в ЕС и НАТО България може да защитава своите национални интереси.