Българското правителство е съставено на много погрешна основа. Това каза пред БНТ Йордан Цонев (ДПС)

"Вкарването на националисти във властта не е европейска практика. В Европа се води борба срещу националистите, правят се какви ли не коалиции. А тук сестрински партии на Марин льо Пен се канят във властта", заяви Цонев.

Той смята, че нашите националисти са достатъчно опасни, за да бъдат пускани във властта.

"Те не са патриоти, те са етнонационалисти. Етнонационализмът е много опасен, особено на Балканите. Поражда насрещен етнонационализъм. Българският национализъм поражда турски национализъм. Това е опасно. Толерирането на национализма не е полезно, а за България е опасно", заяви Цонев.

Той обясни, българският етнически модел включва патриотизма и отказ от етнонационализма. А идеята за ЕС е за отказ от национализъм, който удави в кръв Европа през XX в.

ДПС ще пита на всички европейски форуми защо в Европа не може да се управлява с националисти, а в България може.

"Втори мандат ГЕРБ не разбра, че за България и Европа е опасно да се вкарват националисти във властта", заяви Цонев.

Според него в България трябва да се управлява по европейски. Критиките на ДПС били към ГЕРБ. ДПС нямало да гласува никога "за" при гласуване в парламента, от което зависи оцеляването на мнозинството. Цонев отрече да има хора на ДПС по долните етажи на властта.

Цонев разказа, че наскоро от ДПС имали среща с европейски посланик, който казал, че ситуацията в Македония е такава, защото там нямало ДПС.