Заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена служба (НСлС) Евгени Диков, който е и единствен кандидат за член на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите, беше изслушан днес от колегите си като заложи на възрастта, като гаранция за своята независимост в бъдещия състав на кадровия орган, пише "Правен свят". Според Диков мониторингът на ЕК е изчерпан, "сигат сме играли ролята на торбалан и страшилище на Европа", каза той.

"Напускам завинаги съдебната система и няма да разчитам после на кариерно развитие. Гарантирам безпристрастно участие в дебатите и гласуванията във Висшия съдебен съвет", обясни 62-годишният Диков.

Той припомни обещанието, което е дал пред настоящия състав на ВСС, когато беше избран за шеф на следствието, че не иска да е ликвидатор на професията, а лекар, който да я изведе от "будната кома".

Диков посочи законови текстове, които трябва да се променят задължително. Според него размерът на наказанията задължително трябва да е в по-тесни граници и да няма разлики от типа на от 1 до 10 години, защото това било предпоставка и за корупция. Друга антикорупционна мярка за шефа на НСлС е справедливото заплащане на магистратите, което ще преодолее желанието за незаконни облаги.

Диков постави акцент и в обучението на експерти по криминалистика, както и по съдебна медицина, тъй като в момента много дела се бавят само заради неизготвени заключения на вещите лица. Той дори предложи да се създаде Национален център за съдебни експертизи, който евентуално да бъде ситуиран във ВСС.

Предварителни 6 въпроса към кандидата за член на ВСС бяха изпратени от Българския институт за правни инициативи. Един от тях беше свързан с Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия и изпълнението на показателите по него. Диков беше категоричен, че механизмът трябва да отпадне или да бъде въведен с различни показатели за всяка страна от ЕС. По думите му, през последните години излизат доклади за България с общи послания, които не са изготвени от подготвени експерти и служат само за дежурни реплики от политиците.

"Стига сме изпълнявали ролята на торбалан и страшилище за Европа", каза кандидатът. 

Така той напълно се солидаризира с мнението на главния прокурор Сотир Цацаров, който често е казвал, че мониторингът трябва да отпадне и че служи само за политически интриги вътре в страната.

Диков беше попитан и за оценка на кадровата политика на ВСС, но се въздържа, като каза само, че видимо решенията са взимани според законовите изисквания.

На изслушването присъстваха 244 от общо 444 следователи с право на глас. Гласуването за кандидатурата на Диков ще е след седмица в столичната Съдебна палата. 

Това е първата от шестте поредни съботи, в които ще се проведат изборите за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота на магистратите. Те започват с общите събрания на следователите, които имат едно място в прокурорската колегия. Кандидатът е само един - Евгени Диков.

Прокурорската колегия се състои от 11 членове - 5 прокурори и 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.

На 27 май и 3 юни ще се проведат изборите за четирите прокурорски места в колегията, тъй като петото по право е за главния прокурор. Номинираните бяха 13, но изненадващо другият зам.-главен прокурор Борислав Сарафов се оттегли от надпреварата.

Сега дванадесетте кандидатури са на Даниела Машева от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Галина Стоянова, зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, Ясенка Шигарминова от Апелативна прокуратура - Пловдив, Ивайло Медаров – заместник окръжен прокурор на София, и Пламен Найденов, шеф на Окръжен прокурор - Перник.

Другите са Огнян Дамянов, Магдален Маринов, Гергана Мутафова, Пламен Марков, Георги Кузманов и Мери Найденова.

Изборите за членове от професионалната квота в съдийската колегия са на 10 и 17 юни. В нея ще бъдат избрани шестима от колегите им съдии, двамата председатели на върховните съдилища са членове по право, и шестима ще бъдат избрани от парламента.