Руското министерство на финансите издаде заповед, с която отменя намаления акциз на вносните вина, бирата и твърдия алкохол, съобщава РИА Новости. Целта е стимулиране на местното производство, но новите ставки могат да доведат до загуба на 80% от вносителите и сериозно увеличение на цената на алкохола, предупреждават представители на бранша. 

При твърдите спиртни напитки последиците едва ли ще са значителни, но на винения пазар се очертават трусове. 
Пониженият акциз беше въведен на 1 януари 2016 г. за вина със защитено географско указание (ЗГУ) и защитено наименование за произход (ЗНП). Той засягаше най-добрите италиански и френски вина, които така или иначе в Русия са в пъти по-скъпи, отколкото в Европейския съюз. 

Сега от финансовото министерство обясняват, че понятията ЗГУ и ЗНП се отнасят само към вина руско производство, макар такова определение да липсва в Данъчния кодекс. Защо повече от една година доставчиците на европейски вина са плащали намалени акцизи, които не са били действащи за внасяната от тях продукция, руските власти не уточняват.

Според новите разпоредби Федералната митническа служба (ФМС) ще изиска от вносителите да платят компенсация за времето, в което са се ползвали от понижената ставка. 

В някои случаи става въпрос за огромни суми, които могат да фалират доставчика, особено ако не са предвидени разсрочени вноски, а схемата на плащанията все още не е известна. 

По данни на ФМС през 2016 г. в Русия са внесени 122,95 милиона литра вино, а от началото на 2017 г. - 32,567 млн. л.  Ако се извърши начисляването на допълнителни акцизи, вносителите трябва да доплатят на държавната хазна общо над 900 млн. рубли (28,3 млн. евро). 
Връщането на предишния акцизен режим ще доведе до сериозно увеличение на цените на дребно и вероятно ще изгони голяма част от играчите на пазара, категорични са експерти. 

Какво са ЗГУ и ЗНП

Това са обозначения за вина, контролирани по произход, които са произведени в съответствие със строги стандарти, приети в определените региони.
И в двата случая маркировката гарантира пълното съответствие с рецептата, като се използват само изрично определени суровини и производствени технологии. Разликата е, че при ЗГУ виното може да се произвежда на няколко места в региона, докато при ЗНП - на специално определено  място, чиито климатични и географски характеристики оказват влияние върху вкуса и качеството му. 

Какви ще са новите-стари акцизи

Ставките върху пенливото вино ще се увеличат с 10 рубли (16 евроцента) до 36 рубли за литър, а за обикновеното повишението ще е с 9 рубли до 18 рубли.
Акцизът за твърдия алкохол ще нарасне 23 рубли до 523 рубли/л, а на напитките със съдържание на спирт до 9% - с 18 рубли до 418 рубли/л.
Преференциалните акцизни ставки за вината с обозначения ЗГУ и ЗТП ще останат само за тези местно производство- 5 рубли за литър обикновено и 14 рубли за пенливо. В рамките на Руската федерация вино се произвежда в Ставрополск, Краснодаркс и окупирания Крим. 
Владимир Плотников от аграрната комисия към Държавната Дума заяви, че до 2025 г. тази законодателна промяна ще осигури 75% от пазара на вино в страната на руски производители. 

Въпросът е: что теперь пить?


Любителите на хубавото вино скоро ще се сблъскат с недостиг на качествена европейска продукция, която досега не попадаше в графата "контрасанкции", която официално изличи от руския пазар италианския пармезан, холандската гауда и английския чедър. 
Ако преминаването към вино местно производство не е опция за по-възпитаните руски небцета, то остава вариантът човек да си купи вино в чужбина и да го внесе за лично ползване. За 3 литра няма мито, а за 5 литра ставката е 10 евро на бутилка.

Над 5 литра физическо лице няма право да внася.