Още две софийски сгради, които доскоро са били със статут „паметник на културата“, предстои да бъдат съборени и да последват печалната участ на Двойната къща на бул. „Васил Левски“. Това разказва журналистът Росен Цветков в свое разследване за „Би Ти Ви репортерите“, стана ясно от анонс на телевизията.

Едната от сградите се намира на ул. „Шести септември“ №49. Тя е била купена от компанията „Сън хотелс“ и предстои да бъде бутната, а на мястото ѝ да се построи хотел. Наемателите вече са получили предизвестия, че трябва да напуснат.

Според живущите в района, стана ясно от репортажа, след като хотелът бъде построен, ще бъде съборена и друга къща в съседство.

В предаването в събота вечер Росен Цветков ще опише и цялата схема по закупуването на здание „паметник на културата“, снемането на статута му и впоследствие събарянето, за да се издигне на негово място модерна сграда.

В края на април Цветков съобщи, че предстои бутането на прочутата Двойна къща в София. Тогава той обясни, че нейният статут е бил снет на 11 ноември, между двата тура на президентските избори. Впоследствие багерите действително влязоха в имота и от него не остана нищо. Предстои на мястото на бул. „Васил Левски“ да се изгради подземен паркинг.

Двойната къща е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата, пише Миглена Горанова в сайта „Изгубената София“. С годините тя сменя собствениците си, а от 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение”. До ноември 2016-а…

"Площад Славейков"