Кристиан Костов е втори. Голям успех за България. Това е най-доброто класиране на страната ни на "Евровизия".

Победител е магическата песен на Салвадор Солвар, "Любов за двама" от Португалия. Той беше и безапелационният фаворит.

Салвадор Солвар, Португалия, „Любов за двама“, песен, написана от сестра му, и преди началото на конкурса, беше сочена за един от фаворитите. Изчистено и емоционално поднесена, една от мелодиите, оставящи следа.

Това е равносметката от крайното класиране след финала на „Евровизия“. Прекрасно и уверено представяне на 17-годишния Кристиан.

Дванайсет точки България получи от Македония, Норвегия, Естония, Беларус, през по-голямата част вървеше на второ място.

В крайното класиране участваха национални журита, които гласуват ден по-рано по време на генералната репетиция и зрителите във всички държави, които са представени на „Евровизия“. Тази година песенният конкурс е без Русия, чиято участничка Юлия Исмаилова не беше допусната в Украйна, защото е пяла в окупирания Киев без позволение на властите в Киев.

Кристиан получи 278 точки от националните журита и от гласуването - 337.

Българският участник излезе на сцената предпоследен, под номер 25.

На финала Кристиан мери сили с изпълнители от 25 държави: Украйна, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Молдова, Азербайджан, Гърция, Швеция, Португалия, Армения, Австралия, Полша, Кипър, Белгия, Беларус, Хърватия, Унгария, Дания, Израел, Румъния, Норвегия, Холандия и Австрия.

Ето и изпълнението от финала на Кристиан:

 

 

Блясково шоу със забележителни ефекти, ударни дози кич, фолклорни напеви, диско, класика – това беше поредната „Евровизия“, която тази година се проведе в Киев.

Изпълнението на германката Левина.

Повечето песни, както е вече традиция, се отличаваха със своята безличност. Помнеха се главно с други подробности около участниците.

 Унгарецът Йоци – баща му е диригент на голям цигански оркестър – песента „Ориго“ съчетава цигански мотиви с рап.

За русата  Аня, която представя Дания, най-запомнящото се беше, че има змия за домашен любимец.

Дихадж  (всъщност Диана Хаджиева) от Азербайджан пък пя на фона на надписи: скелети, фантазия, сензация.

Айзея, едно от 11-те деца в семейството си, от Австралия, конкурент по възраст на Кристиан-17-годишен, изпълнявал поп и хип хоп.

Австралийският младеж Айзея

Манел Наваро, открит в социалните мрежи – с китара, инфантилно парче, шарени ризки, с припявания и открито безсъдържателен текст.

На сцената е испанецът Манел Наваро.

Джоуст от Норвегия се увлича от пънк музика, гласи визитката.  На сцената самият Джоуст е с бяла ризка и шапка с перце, но музикантите зад него са с черепни маски и черни качулки.

Румънският дует Илинка и Алекс Флореа го удари на алпийски ойларипитата.

Украйна –О. Торвалд - тримата членове на бандата имат военно образование – на сцената огромна виртуална глава, рок и накрая „Слава на Украйна“.

Главата зад украинците.

Жак Худек, Хърватия, „Моят приятел“ – вмъкна и оперно пеене, като съчета английски и италиански, приятно и леко шизофренично.

Има и трогателни моменти - песента на холандското трио, създадена от баща им за болната им от рак майка. А австриецът почти падна от луната.

Не се мина и без Верка Сердучка и без Руслана.

Ето и песента-победител: