Около една пета от всички германски граждани живеят в Северен Рейн-Вестфалия. Поради тази причина изборите в тази провинция открай време се водят като „малки избори за Бундестаг”. Гласуването се провежда тази неделя (14 май) броени месеци преди същинските избори за Бундестаг и много наблюдатели са сигурни, че ако социалдемократите не спечелят в тази провинция, където управляват толкова отдавна, тогава нямат никакъв шанс да спечелят федералните избори наесен. А при това положение Ангела Меркел ще остане канцлерка.

Подобно е положението и с по-малките партии - либералите, които искат да се върнат в Бундестага, и новата дясна партия „Алтернатива за Германия”. Добри резултати на изборите в Северен Рейн-Вестфалия ще окрилят тези две партии, но ако не успеят, това ще влоши шансовете им наесен.

В момента Северен Рейн-Вестфалия се управлява от коалиция от социалдемократи и зелени. На миналите избори социалдемократите спечелиха почти 40% - блестящ резултат, особено в сравнение с провала на християндемократите на Меркел, които тогава взеха едва 26 на сто от гласовете. Ако погледнем към компетенциите на провинциалните правителства в Германия,те носят политическа отговорност най-вече в три сфери: за училищата и университетите, за полицията и за пътно-транспортното планиране. И по трите показателя провинция Северен Рейн-Вестфалия не изглежда добре. Качеството на средното образование е лошо, в тази провинция има най-много задръствания по магистралите – и най-много взломни кражби, като процентът на заловените извършители е най-нисък в цяла Германия. Социалдемократите са особено уязвими на тема „сигурност”. Всички помнят Новогодишната нощ в Кьолн 2015 срещу 2016, когато много жени станаха обект на джебчийски кражби и сексуални издевателства, извършени най-вече от северноафриканци. А полицията отначало премълча тези инциденти. Когато говорим за сигурност, не бива да забравяме и атентатора от коледния базар в Берлин, за когото (отново) полицията в Северен Рейн-Вестфалия не беше предприела нищо, макар да е знаела колко опасен е този човек.

Поради всичко това в неделя социалдемократите вероятно ще претърпят горчива загуба на гласове. В момента допитванията показват изравнени шансове и дори възможна минимална преднина за християндемократите. А това е изненадващо, защото Лашет, водещият кандидат на християндемократите, близък следовник на Ангела Меркел и поддръжник на нейната бежанска политика, е смятан за по-скоро блед и безцветен. Поне в пряко сравнение със сегашната министър-председателка Крафт от социалдемократите, той винаги изостава.

Възможните коалиции

Сформирането на правителство след изборите в неделя ще бъде много трудно. Според прогнозите, нито една от класическите коалиции няма да събере мнозинство в новия парламент – нито социалдемократите заедно със зелените, нито християндемократите заедно с либералите. Тоест, може да се стигне до тройна коалиция на една от двете големи партии плюс зелените и либералите. Но тези две малки партии не биха искали преди изборите за Бундестаг да стряскат избирателите си с подобни експерименти. А ако няма тройна коалиция, тогава ще трябва да се прави широка коалиция, каквато има и в Берлин.

Но в предизборната кампания преди изборите за Бундестаг наесен и двете големи партии естествено не искат да говорят за широка коалиция. Поради всичко това особено вълнуващо е кой ще вземе повече гласове на изборите в неделя, защото най-силната партия ще излъчи и новия министър-председател. Лявата партия и „Алтернатива за Германия” не играе никаква роля в коалиционните стратегии, защото с тях никой не иска да се коалира.

Що се отнася до "алтернативните", те вероятно ще влязат както провинциалния парламент в Дюселдорф, така и в Бундестага в Берлин. Но подкрепата за тях вече далеч не е толкова висока, колкото беше през есента и през зимата. Тогава изглеждаше, че Алтернативата може да вземе дори 20 процента, а в момента е паднала на равнище 7-8 процента. Причините са две - скандалите вътре в партията и фактът, че броят на бежанците в Германия междувременно чувствително намаля.

И тъкмо тук се крие опасността: ако през лятото броят на пристигащите в Германия отново рязко се увеличи, или пък ако преди изборите за Бундестаг в страната, недай си Боже, отново бъдат извършени терористични покушения, тогава ще се увеличи и подкрепата за „Алтернатива за Германия”. И вече никой няма да може да каже какви ще са резултатите от изборите за Бундестаг.

Дойче веле