С голямо мнозинство и явен вот Националният съвет на БСП подмени част от партийното ръководство по предложение на лидерката Корнелия Нинова. Причината - част от реформата й предвижда разделяне на фунциите - депутатите да не са част от Изпълнителното бюро. Това се случи... частично.

Петима от народните представители напускат бюрото - това са Красимир Янков, Весела Лечева, Александър Симов, Стоян Мирчев и Иван Ченчев. За други депутати обаче нямаше такова предложение - на постовете си в партията остават Стефан Данаилов, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, стана ясно след многочасовото заседание на пленума.

Първоначално се очакваше Янков да се опита да организира отпор, но според делегати на пленума пред другарите си той е казал, че не подава оставка от ИБ, но ако лидерката предложи изваждането му от ръководството - приема решението.

След депутатите в партийното ръководство Кирил Добрев е заявил готовност да напусне Народното събрание, за да продължи работата си на "Позитано" 20. Скоро той ще навърти и 12 години като народен представител, затова от около месец се говори, че той доброволно ще напусне парламента, за да се спази и друга реформа на Нинова - мандатността на депутатите от БСП.

Преди сбирката бившият лидер на БСП Михаил Миков и бившият депутат Атанас Мерджанов се обявиха против реформата на Нинова, а Мерджанов  нарече разделянето на партийната власт "нон сенс".

 
В Изпълнителното бюро Нинова вече ще има четирима заместници. Един от тях е Добрев. В първата редица на партията  влиза отново вицепремиерката по европредседателството в служебния кабинет "Герджиков" - Деница Златева. Тя ще отговаря за външната политика на БСП. Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов също става зам.-председател с ресор местно самоуправление. Поста си до Нинова запазна единствения й досегашен заместник Стефан Данаилов, реши още пленумът. 
 

Първоначално имаше очакване лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоиов да се върне на "Позитано" 20 с пост, но това не се случи. В бюрото обаче влязоха още бившият депутат Атанаска Тенева, а на мястото на Янков Варна ще бъде представлявана от Апостол Димитров. Преди години той напусна партията, за да стане част от комисията по досиетата, която по закон е деполитизирана, но след това се върна в партийните редици.

Бившият депутат Георги Божинов също се включи в опозиционното говорете срещу Нинова и действията й след вота за ново ръководство:

"Срамувам се от начина на провеждане на гласуване за заместник-председатели на БСП. Цялата процедура при изборите за ново ръководство бе такава, че да няма тайно гласуване. А да им дадем постовете анблок“, каза Божинов. 
БСП ще напише и ще внесе в Народното събрание законопроект за изменение на Изборния кодекс, за да се въведе смесена избирателна система. Това заяви в началото на заседанието на пренума на БСП днес лидерката на партията Корнелия Нинова. По думите й това е принципна позиция по резултата от проведения референдум, иницииран от Слави Трифонов, докато със своя законопроект за мажоритарни избори в два тура от ГЕРБ само хвърляли прах в очите на хората.

"Защо ГЕРБ внасят този законопроект ли? Отговорът е един и той е - "Защото няма да мине", заяви лидерката на БСП и добави - „Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 млн. души“, коментира Нинова.

Тя припомни, че „Обединените патриоти“ не биха подкрепили въвеждане на мажоритарен вот, както искат партньорите им, защото ще останат извън парламента. А ГЕРБ знаят това и са спокойни, че законопроектът ще бъде отхвърлен. 

След встъпителната реч на Нинова Националният съвет на БСП продължи заседанието си при закрити врата. Причината - темите бяха вътрешнопартийни, а основната е промяната в състава на Изпълнителното бюро на партията, планирани от Нинова.