Китайският президент Си Цзинпин обеща 124 милиарда долара за своя амбициозен план за новия Път на коприната, предаде Ройтерс.

Той заяви, че всеки е добре дошъл да се присъедини към "пътя на мира и напредъка на света".

Това стана на започналия днес в Пекин форум "Един пояс, един път". Инициативата бе огласена от Си още през 2013 г. Целта му е да бъдат разширени връзките между Азия, Африка, Европа и други части на света с помощта на инфраструктурни инвестиции за милиарди долари.

"Трябва да изградим открита платформа за сътрудничество и да поддържаме и засилваме отворена световна икономика", каза Си Цзинпин при откриването на форума.

Срещата ще завърши утре. В нея участват 29 държави от целия свят.

Инициативата „Един пояс, един път“ представлява стратегия за развитие чрез създаване на мрежа от международни търговски и инфраструктурни партньорства. Тя си поставя амбициозната задача да трансформира политическата и икономическата среда в Евразия през следващите десетилетия.

Някои западни дипломати смятат форума и инициативата като опит за налагане на глобално влияние от страна на Китай, отбелязва Ройтерс. Пекин отхвърля критиките и изтъква, че идеята е отворена за всички и че тя е печеливша.

Във форума участват най-близките партньори на Китай. Сред тях са президентите Владимир Путин на Русия и Нурсултан Назабраев на Казахстан, както и пакистанският премиер Наваз Шариф. 

Там са и някои европейски лидери - премиерите Мариано Рахой на Испания, Паоло Джентилони на Италия, Алексис Ципрас на Гърция, Виктор Орбан на Унгария, президентът Милош Земан на Чехия и други.

В Пекин е и генералният секретар на ООН Антониу Гутереш.

Путин: Да участва и ЕС

Путин посвири на пиано преди срещата си със Си Цзинпин.

Руският президент Владимир Путин призова от Пекин за зъсдаването на голямо евразийско партньорство и отказ от войнствената реторика, предаде Нюз.Ру.

Той произнесе реч на срещата "Един пояс, един път"

"Евразийският континент е родина на велики цивилизации, които са съжителствали през вековете с различни култури и традиции и са търгували. Този исторически опит на сътрудничеството и човешкото взаимно разбиране е важен за нас и през XXI век, когато светът се сблъсква със сриозни проблеми и предизвикателства. Много предишни модели и фактори на икономическото развитие на практика са изчерпани", каза Путин.

Той смята, че в това сътрудничество трябва да участва и ЕС. Тогава то щяло да стане наистина "хармонично, балансирано и всеобхватно" и за първи път в историята щяло да създаде единно пространство за сътрудничество от Атлантическия до Тихия океан.

Путин и Си Цзинпин имаха двустранна среща, която говорителят на Кремъл Дмитрий Песков лаконично коментира като успешна.

Алексис Ципрас и Путин се видяха по време на срещата в Пекин.