БРЮКСЕЛ--Европейските лидери отправиха днес четири ултимативни искания към Русия, които тя трябва да изпълни до 30 юни, ако иска да избегне следваща фаза на европейски санкции.

Исканията включват преговори за мир с Украйна, освобождаване на заложниците, държани от проруските сепаратисти в Източна Украйна, и две мерки, свързани с граничния режим.

"Европейският съвет припомня, че Европейската комисия, Европейската служба за външно действие и държавите-членки предприеха подготвителна работа над целеви мерки , както той ги помоли през март, така че незабавно да могат да бъдат направени по-нататъшни стъпки", се казва в току-що приети заключения на срещата на върха на ЕС за Украйна. "В тази връзка Европейският съвет очаква до понеселник, 30 юни да бъдат прдеприети следните стъпки: съгласие по механизъм за проверка наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за прекратяването на огъня и за ефективен граничен контрол; връщане на украинските власти на трите гранични пункта (Изварина, Должански, Краснопартизанск); освобождаване на заложниците, включително на наблюдателите от ОССЕ; започване на преговори по същество поп прилагането на мирния план на президента Петро Порошенко."

Ултиматумът идва часове, след като лидерите подписаха споразумения за асоцииране и свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия. Порошенко, който подписа документа за страната, си изрази надежда, че диалогът с Русия ще се състои.