Богомил Манчев се е оттеглил от основаната от него енергийна компания „Риск инженеринг“ по собствено желание и без натиск, обясни той пред бТВ тази сутрин. Той отрече тиражираните информации, че бил тежко болен и това е причината да прехвърли управлението на бизнеса си.

Манчев имал здравословни проблеми, които разрешил в Англия. Но обяви, че агенти на ДАНС са събирали информация за здравния му статус в България.

Кой може да събере такава информация? Други държавни организации, които имат служебни карти“, каза първо Манчев, а след това директно назова ДАНС.

Той разказа за случай, когато сутринта е бил на изследвания и още следобяд лекарят и работещите на регистратурата били изненадани от агенти на службите.

През 2013 г. прокуратурата обвини Богомил Манчев за присвояване на 8,6 млн. лв. по проекта АЕЦ „Белене”, но по-късно обвинението бе свалено. Днес той обясни това с апетит към бизнеса му.

„За да обезценят компанията и да я вземат за един лев... Да му попречиш, да му навредиш, да му вземеш бизнеса е много лесно“.

Той обясни механизма на натиск върху бизнеса – на базата на доноси се повдига обвинение, след това се налага запор на имущество и банкови сметки.

„И компанията днес може да струва едиколко си, утре вече струва един лев“.

Тогава Манчев изгубил голяма поръчка във Виетнам, защото имал повдигнато обвинение. Но законът не му дава право да търси отговорност или компенсации от прокурора.

През 2013 г. Манчев посочи Цветан Василев като подбудител на атаката срещу него, но днес каза само, че банкерът е бил един от изпълнителите. Не се бъркал в политиката, само заставал срещу „тъпи политически решения“. На въпроса може ли даде пример за такова решение Манчев отговори:

„Спирането на проекта „Белене“.

Компанията му била получила около 150 милиона лева за десет години по АЕЦ „Белене“.

Богомил Манчев отказа да сравнява своя случай с разказа на Сашо Дончев за натиск върху него и бизнеса му от страна на прокуратурата. Не коментира и срещата в ЦУМ между Дончев, Сотир Цацаров и Георги Гергов.

„Не мога да коментирам срещата, тя е малко странна, но участващите лица трябва да дадат някакви оттовори“.