Шефът на Европол Роб Уейнрайт обяви, че опасността от кибер атаката от последните два дни нараства, предаде Би Би Си.

Пред британската телевизия ITV той каза, че светът е изправен пред нарастваща заплаха и има притеснения за потенциали атаки в понеделник сутринта. 

Експерти по кибер сигурност коментират, че следваща атака е неизбежна и не може да бъде предотвратена. 

Според Уейнрайт дотук кибер атаката е засегнала 200 хиляди компютри в 150 държави. Той очаква броят на засегнатите да расте, защото много хора ще разберат това чак на работното си място в понеделник сутринта. 

"Ние сме изправени пред нарастваща опасност, числата вървят нагоре. Всяка година извършваме около 200 операции срещу кибер атаки по света, но такова нещо досега не сме виждали", коментира Уейнрайт. 

Директорът на Европол каза, че криптовирусът е уникален, защото се използва в комбинация с "червей", което му позволява да се разпространява от заразения компютър по цялата мрежа. 

Въпреки това, извършените плащания за откупи били "забележително малко".

Екип на Би Би Си е анализирал три заразени акаунта и предполага, че платената сума е 22 хиляди паунда. 

Шефът на ФБР обяви, че работи заедно с ФБР, за да открие отговорните за атаката. 

Вирусът се възползва от слабост в "Уиндоус", която е била установена за първи път от Националната агенция за сигурност на САЩ. 

Първите данни за опасния вирус се появиха в петък. Атаката засегна огромни компании, фирми и организации. Вредният софтуеър превзема твърдите дискове на компютрите, блокира достъпа до информацията и иска откуп за освобождаването ѝ.

До този момент жертви на хакерската атака са станали болници във Великобритания, испански телекомуникационен оператор, офиси на американска куриерска фирма, компютри на руското МВР, жп гари в Германия, автомобилни фабрики във Франция, училища в Китай и много други.

Тази сутрин МВР разпространи указанията за действия срещу вируса от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.