Факелно шествие, алпийски "тролей" без пари, по който фучат пищящи от щастие деца и бурни хорá до полунощ...

Така минава традиционно празникът на Гара Лакатник - едно от най-кокетните места по Искърското дефиле. И, разбира се, "дом" на природния феномен Лакатнишки скали - любимо място на рафтъри, катерачи и всякакви породи "баир будали".

Скоба: празникът е всъщност навечерието на деня на св пророк Йеремия, но по стар стил - 1/14 май.

Тук времето на моменти е съвсем спряло... Само "Атака" е над всичко, безмилостно напомняща за последните избори.

Сергии с карамелизирани ябълки и стрелбища изпълват със съдържание думата "събор". 

Традиционно - вече 50 г. - за празника се организира и факелно шествие, в което всяка година се включват десетки доброволци. През времето на БКП факлоносците тръгвали от Паметника на загиналите септемврийски въстаници през 1923 г., а сега - от кръста, почитащ загиналите планинари.

Той представлява 10-метров монумент, издигнат върху най-високата част от Лакатнишките скали. Построен е през 1939 г. със средства, събрани от тогавашния алпийски елит на страната. Разрушен е от партийни дейци в средата на 20 век. През 2001 г. той е възстановен от жители на селото, разказват местните.

По традиция  в този ден от Планинската спасителна служба организират безплатен "тролей" за радост на по-куражлиите хлапета.

След почти час и половина преход от високите скали до центъра на селото, най-пъргавите момци първи хвърлят факлите си на мегдана като знак, че са пристигнали и че мисията е изпълнена и тази година. Шествието се наблюдава най-добре отдалеч в нощта и буквално не подлежи на заснемане.

Танцови състави от дефилето изнасят програма, докато запотени лелки сами се са разиграли в огромното хоро на центъра, забравили неволите на ежедневието. Чичовците подпийват по някоя мастика встрани, използвайки намалението...

Докато не свърши поредното хоро и бъдат "изловени".