Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев изпрати подробно становище до ВСС, до министъра на правосъдието, до Инспектората към ВСС, както и до Европейската комисия във връзка с ЦУМ гейт – срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев в ЦУМ.

Калпакчиев е събрал на едно място всички досегашни твърдения на тримата, извежда „несъмнени фактически констатации“ и прилага установените вътрешни и международни стандарти за поведението на магистратите.

"Нерегламентираните контакти с бизнесмен и издател на вестник, и то в момент, когато спрямо дейността на дружествата му се извършва прокурорска проверка и в период на предизборна кампания, използването на посредничеството на друг бизнесмен за уреждане на срещата (чийто бизнес също е обект на прокурорска проверка), реално накърнява общественото доверие в независимостта на съдебната власт, тъй като възбужда редица основателни съмнения", пише в становището.

Според Калпакчиев твърденията на Сашо Дончев, „че е бил обект на натиск от главния прокурор чрез софистицирани, но еднозначни по смисъл изрази – да не спонсорира политическа партия (в период на изборна кампания) и да преразгледа линията на медията, която финансира", не могат да бъдат игнорирани на принципа „дума срещу дума”.

"Ето защо самият факт, че в конкретния случай главният прокурор, знаейки предварително формата и участниците в срещата, е отишъл на нея, го компрометира. Нещо повече – поставя в риск доверието на обществото в безпристрастността на предприетите от прокуратурата действия веднага след осветляването на срещата в стопанската област, в която развива търговска дейност оплакалият се от нерегламентиран натиск бизнесмен", продължава Калпакчиев.

Един от т.нар. бунтари във ВСС пише още, че „нерегламентираните контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват прокурорски проверки и които имат политически позиции, не само застрашава авторитета на съдебната власт, а реално го накърнява, тъй като създава усещане за дефицит на правова държава".

"В настоящия случай разпространените публично съмнения за конфликт на интереси и търговия с влияние сами по себе си уронват престижа на съдебната власт, което е резултат от личното поведение на главния прокурор".

Калин Калпакчиев пише в края на становището си, че „изложените съображения позволяват да се приеме, че са налице достатъчно данни компетентните институции да предприемат действия в изпълнение на своите законови правомощия".

Той цитира и за кои правомощия става дума – по чл. 175 ал. 5 от Закона за съдебната власт:

"Основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, прието по реда на чл. 173, след което се предлага на Президента на Република България неговото освобождаване. Президентът не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение".

Целият текст на становището на Калин Калпакчиев на български и на английски език е публикуван в блога на члена на ВСС.