ГЕРБ беше партията, с чиито депутатски гласове бе отхвърлен въпросът за мажоритарното гласуване на референдума, предложен от президента Плевнелиев - президент, издигнат от ГЕРБ.

В това предложение за референдум въпросът за мажоритарно гласуване бе зададен коректно и с формулировка, която уважава факта, че редовите граждани могат да преценят дали подкрепят мажоритарния вот, но не са в състояние да определят формулата за такъв вот - което е задача за експерти по избирателни системи.

Повтарям - ГЕРБ абортира целенасочено това допитване. Но подкрепи кретенската формула за "мажоритарен вот с абсолютно мнозинство" на едни поръчкови чалгаджийчета. Разбира се, подкрепата на ГЕРБ за чалга мажоритарния вот е израз на егоистичен партийно-лидерски интерес. Но тя изразява и нещо повече - интелектуален и културен афинитет към този тип неграмотност и простотия, които правят възможно в една европейска страна да се проведе референдум с подобна формулировка и да се настоява резултатът му (недостатъчен между впрочем) да се превърне в закон.

Оттук - кратък съвет към г-жа Атанасова (Десислава – б.р.), която както виждам е назначена за герберски говорител по мажоритарните въпроси:

Г-жо, българските граждани не само са ви избрали за депутат в парламента. Те са отпуснали на Народното събрание пари, с които можете да поискате експертиза от компетентни хора какво представлява мажоритарната избирателна система, какви са разновидностите й и какви са политическите и обществените последствия от практикуването на една или друга от тези разновидности.

Направете го, престанете да излагате и себе си, и избирателите си с тези покъртителни мисли по проблем, който съвсем очевидно не познавате.

...

Коментарът на Огнян Минчев е повод телевизионно участие на Десислава Атанасова, която защитава внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарен вот.