"Георги Гергов не си е тръгвал от БСП. Това е като гущера, който си къса опашката."

Така бившият лидер на БСП Михаил Миков коментира действията на наследничката си Корнелия Нинова.

По нейно искане Гергов бе изваден от Изпълнителното бюро на БСП. Това стана, след като тя му поиска оставката заради разкритията на бизнесмена Сашо Дончев, че той е уредил среща между него и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Гергов бе плътно до Нинова, участва в нейното избиране", продължи Миков.

Според него в момента върви разчистване на БСП, извършвано от екипа на Нинова.

"Тя търси нови верни хора, иска да извади знакови фигури под етикета "разделяне на функциите". Очевидно някои обаче са по-равни, защото ще си запазят функциите в Изпълнителното бюро. Аз лично смятам, че трябва да има такава връзка между бюрото и парламента."

Сред хората, от които се е отървала Нинова, са двама представители на младата генерация - Александър Симов и Стоян Мирчев. Като вторият дори има парламентарен опит.

"Останаха хора, които отдавна са прекрачили пенсионната възраст. Гайдарски (министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски от кабинета на Сергей Станишев - б.р.) ще навърши скоро 80 години, да е жив и здрав", каза Миков.

На въпроса дали Корнелия Нинова играе силово, предшественикът й отговори:

"Не, мисля, че централизира. Опитва се да бъде център на връзка между партия и парламент."

"Да, това е доказателство, че се търси", отвърна Михаил Миков, попитан дали това е единолична власт.

И обвини лидерката на БСП, че прилага двойни стандарти.

"Най-тежкото за една партия е отливът на доверие. Когато хората усещат, че нещата не са на принципна основа и заради идеите, а заради движенията, характерни за корпоративни структури, си казват нещо. Има демотивация у редица кадри на партията. И това ще се усети в даден момент", прогнозира бившият червен лидер.

Той обвини Нинова и че загърбва някои леви идеи при договорките. Сред тях била отпадането на идеята за възстановяване на прогресивния данък. И това вече не било "БСП - Лява България".

Накрая Миков бе попитан дали са му предлагали срещи като тази между Георги Гергов, Сашо Дончев и Сотир Цацаров.

"Не съм използвал офиси навън, за да договарям неща за партията", отговори той.

И допълни, че когато човек е председател на парламент или лидер на партия, е силно ограничен в местата, на които може да си позволи провеждане на някои срещи. Същото важи и за главния прокурор. А Цацаров си е признал грешката. Миков не пожела да уточни с кого му е било предлагано да се среща.