Световната хакерска атака, засегнала над 200 хиляди компютъра в 150 страни, днес може да причини нови неприятности. Според специалистите вирусът ще се разрасне, когато днес хората си включат компютрите след двата почивни дни.

Компании по цял свят изпратиха IT отделите и системните си администратори на извънредна работа през уикенда, за да оценят и овладеят щетите от вирусната атака в петък, поразила стотици хиляди компютри.

Вчера и "Европол" предупреди, че опасността от нова вълна на атаката нараства.

Започналата в петък зараза с вируса WannaCry, който заключва файловете на компютъра срещу откуп, временно беше спряна през почивните дни, но късно в неделя се появиха нови две версии на зловредния код, едната от които е значително подобрена.

Размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни. Много експерти обаче твърдят, че случилото се през последните дни не е сравнимо с други подобни атаки. Една от причините е, че WannaCry не се крие в подвеждащи електронни писма или съобщения в социалните мрежи, а сам сканира за уязвими машини в мрежата.

Жертва станаха болници във Великобритания, автомобилни заводи във Франция, мобилни оператори в Испания и Русия и др.

"Майкрософт" обвини за случилото се американското правителство. По думите им те са съхранявали софтуерни кодове, които могат да бъдат използвани от хакери. Има сериозни съмнения, че WannaCry е базиран на технологии за проникване на Агенцията за национална сигурност, които бяха публикувани от хакери по-рано през годината.

От NSA не коментират нищо, а "Ройтерс" цитира анализатори, според които Shadow Brokers най-вероятно действа от Русия - един от основните източници на т.нар. ransomware програми и която стана една от първите жертви на атаката. Те също така смятат, че на базата на Eternal Blue може да бъдат опитани атаки за кражба на данни и превземане и контрол на важни системи.

Големите щети са от разходите за прочистване и защита на информационните системи или опитите за разбиване на криптирането. Още по-големи са загубите от решението на компании като Renault, която в събота спря заводите си в Сандувил във Франция и Миовени в Румъния, където се произвежда Dacia. Засегнат е и заводът на Nissan в Съндърланд, но компанията твърди, че "няма значителен ефект върху бизнеса ни".

"Майкрософт" се принуди да предприеме необичайна стъпка – подготви мащабно обновление за спрения от поддръжка преди 3 години Windows XP. Именно тази вече 16-годишна операционна система е най-податлива на кибератаките. Оттам разпространиха и защита за WindowsXP, макар че тази система вече не се поддържа, тъй като се оказа, че в британското здравеопазване например все още тя масово се използва.