"Атака" заложи на професионализма, преходността. Това е национално отговорна партия и ще го докажем."

С тези думи новият министър на икономиката в кабинета "Борисов 3" - Емил Караниколов, обясни номинацията си от партията на Волен Сидеров за властта, след като в продължение на 7 години оглавяваше Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. По думите на Караниколов двамата със Сидеров се познават отдавна, а и като шеф на приватизацията ходел поне 10 пъти годишно в парламента. Така след като изложил концепцията си за управление, Сидеров му предложил министерска номинация.

Попитан как така "Атака", която досега беше противник на приватизацията, номинира за министър човека, който е отговарял за нея от 7 години, Караниколов заяви:

"Атака" и сега е против приватизацията."

Като шеф на агенцията обаче той изпълнявал задърженията си. Новият министър обясни и първия ход на новия Министерски съвет - да се спрат всички приватизационни сделки с дялове и акции на държавни дружества и да се поискат законови промени при раздържавяването, които вече са подготвени. Това станало по искане на премиера Бойко Борисов:

"За нас приватизацията вече е изчерпана като инструмент за преход от планова към пазарна икономика", декларира Караниколов.

Той уточни, че остава приватизацията на имоти - частна държавна собственост, както и приватизацията на обособени части от дружества, но сега това вече ще става по предложение на Министерския съвет и след решение на Народното събрание.

По времето, когато бе продаден Дипломатическият клуб "Бояна" - обособена част от държавното дружество АДИС, което е и в забранителния списък за приватизация, нямаше нито решение на кабинета (тогава "Борисов 2" - б.р.), нито решение на парламента.

Въпреки това по думите на Караниколов сделката е била напълно законна - по другия съществуващ режим за раздържавяване - по предложение на принципала на дружеството и с решение на агенцията.

Законността се потвърждавала и от това, че надзорният съвет на Агенцията за приватизация е одобрил сделката без глас "против", стана ясно още от думите на Караниколов.

"Познавам Пеевски само от медиите", твърди още Караниколов, чието име се свързва с депутата от ДПС още от номинирането му за министър. Причините са сделките по Дипломатическия клуб и приватизацията на "Булгартабак", които бяха извършени, докато Караниколов беше начело на Агеницията по приватизация.

Новият министър отрече подозренията, че спирането на приватизацията сега цели да се прекрати някоя текуща сделка. Караниколов отрече и допускането, че може би се правят промени заради държавните дялове в "Международен панаир Пловдив", които станаха отново държавни, след като по препоръка на ГЕРБ местните властти в Пловдив и Варна върнаха дарените им от предишното Борисово правителство дялове.

"Програмата за приватизация е ясна още от началото на годината и Пловдивският панаир не е в нея. Мисля, че с това изчерпваме проблема", заяви той.

Липсваше уточнения, че към началото на годината държавата де юре не притежаваше въпросните акции по силата на решението на Министерския съвет, с което те бяха дарени съответно на общините Пловдив и Варна. Общинските власти в Морската столица отдавна бяха приели дарението, а ако не беше гръмнал скандалът "ЦУМ гейт", щеше да се финализира и приемът на акции от Пловдив. 

Министър Караниколов два пъти заяви, че тъй като приватизацията на акции и дялове от държавни дружества била изчерпана, сега ще се залага на подхода "публично-частно партньорство", при положение че "интересът на държавата и обществото са защитени". Подобни инициативи щели да бъдат приветствани.

Икономическият министър декларира още, че няма да има чистка в администрацията, нямало да се сменят шефове и бордове на държавни дружества поне докато не се приемат нови законови разпоредби за управлението на държавни активи. В проект на БСП по темата имало разумни предложения и те били добра основа, каза още Караниколов.

Държавата щяла да инвестира в подготовката на кадри и модернизация на военнопромишления комплекс, чийто принципал е Министерството на икономиката, в забранителния списък за приватизация е и браншът в момента се развива добре, заяви министърът.