Доскорошният председател на ДЕОС Виктор Лилов е бил изключен от ДЕОС. За това съобщи самият той във фейсбук. Днес бе оповестено и национално становище от партията. Към момента ДЕОС има двама съпредседатели - Александър Петров и Иван Господинов, и нов управителен съвет.

Мотивите за това решение са, че Лилов е настоявал да бъде на избираемо място в листата на последните парламентарни избори. По устав обаче това се решавало с първични избори, на които Лилов не е бил избран за такова място. Решението за изключване на Лилов е било взето на надзорния съвет. Той го е обжалвал пред общото събрание, като жалбата му не е била уважена.

На последните парламентарни избори ДЕОС се яви в коалиция със "Зелените" и "Да, България". Това се наложи, защото партията на Христо Иванов нямаше още съдебна регистрация.

Новите членове на управителния съвет са Михаил-Ернесто Михайлов, Таня Иванова и Филип Дудин. От надзорния съвет оставка е подала Светла Енчева, като на нейно място е избран Арян Ван Ирсел.

Самият Лилов коментира, че е бил "свидетел на другарски съд с партиен билет. Според него партията се е уплашила от това да се превърне от затворен клуб в истинска политическа формация".

"Радвам се, че вече нямам ангажимент с вас. Атмосферата беше тягостна и мрачна, като в първична партийна организация... или секта. Wishing you farewell to oblivion, DEOS", пише още Лилов във фейсбук.