От идването на власт на Франсоа Оланд през май 2012 година размерът на заплатата на президента на републиката е фиксиран в декрет и индексиран въз основа на възнагражденията на държавните служители, съобщава "Фигаро". Правителствена резиденция, коли с шофьори, въздушна флотилия допълват екстрите, от които се ползва държавният глава. Само годишната издръжка на Елисейския дворец с 806-членния му персонал струва 67 милиона евро.

Изданието посочва, че размерът на президентската заплата дълго време е бил обвит в тайнственост. То цитира социалистическия депутат Рьоне Дозиер, специалист по финансите на държавния глава, според когото преди 2008 г. никакъв текст не е фиксирал възнаграждението на президента на републиката. Той сам определеля размера на разходите си по традиция, създадена в началото на Петата република през 1958 година.

С идването си на власт през 2007 година Никола Саркози слага край на тази непрозрачност, решавайки по законов път да премахне фиксирането на президентската заплата. Според Дозиер това е внесло прозрачност, макар опозицията навремето да е приела текста враждебно. Той е бил съпроводен от силно увеличение на заплатата на 21 300 евро на месец от 7984 при предшественика на Саркози Жак Ширак. Това е близо до възнаграждението на един европейски комисар по това време. Освен това, ако заплатата на Ширак се е облагала с данъци както на всички други граждани, при Саркози те са били облекчени.

С избора на Франсоа Оланд правилата за заплащане на президента пак се променят. Социалистът изпълнява едно от предизборните си обещания, като намалява заплатата си на 14 910 евро от 21 300 евро. В края на мандата му тази година тя достига 14 999 евро с периодичните индексации. От януари т. г.  целият ѝ размер се облага с данъци.

Според проучване на американската телевизионна верига Си Ен Ен Оланд е бил на седмо място сред най-добре платените в света държавни лидери. Преди него са били предишният американски президент Барак Обама с 31 000 долара на месец, германската канцлерка Ангела Меркел с 18 000 евро на месец и предишният британски министър-председател Дейвид Камерън с 16 800 евро на месец.

Някои висши функционери получават много повече от държавния глава, посочва "Фигаро". Сред тях например е директорът на Публичната банка за инвестиции Никола Дюфорк, чиято заплата е 37 500 евро на месец.

След края на мандатите си бившите държавни глави на Франция получават 5164 евро месечно обезщетение. Към тях те могат да прибавят по 14 400 евро брутно месечно, ако решат да заседават в Конституционния съвет, в който членуват по право.

Освен това им се полага обзаведен държавен апартамент с двама души обслужващ персонал. Полагат им се и кола с двама шофьори, няколко сътрудници и по двама полицаи за охрана. Дозиер е изчислил, че общите държавни разходи по издръжката на бившите президенти Валери Жискар д' Естен, Ширак и Саркози са близо 10 милиона евро на година. Те не включват обезщетенията и възнагражденията, които Д' Естен получава от Конституционния съвет. От тези разходи могат да бъдат спестени 3 милиона евро годишно с декрет, издаден от Оланд за постепенното им намаляване в течение на времето. 

Самият той се очаква да взема чисто 15 000 евро месечно, след като се пенсионира. Тази сума включва пенсиите му като бивш президент и като бивш депутат, на председател на общински съвет и на съветник. Френското законодателство позволява на политиците да съвместяват по няколко длъжности по време на кариерата си.