Правителството назначи Митко Симеонов за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Той заемаше длъжността зам. изпълнителен директор и сега поема поста, след като досегашният ръководител на ведомството Емил Караниколов стана министър на икономиката.

Като нов заместник е назначен Петър Петров, който от 2010 г. до 2013 г. е бил член на надзорния съвет. 

В какво точно ще се състои работата на новия шеф на АПСК все още не е ясно, защото миналата сряда правителството реши да спре приватизацията на акции и дялове от държавни дружества, както и от дъщерните им компании.

В бъдеще имоти частна държавна собственост, както и обособени части от тях, ще бъдат продавани само след решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. 


Целта е да се избегнат такива случаи като Дипломатическия клуб "Бояна" - обособена част от държавното дружество АДИС, който е и в забранителния списък за приватизация. Въпреки това Дипломатическият клуб бе продаден на старозагорската компания "Ексклузив уеб дизайн", регистрирана с 3 лева капитал от трима младежи.


Анализите показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък, вече са раздържавени. Останалият пакет се предлага в последните 3-4 години, но без никакъв интерес. Такъв е случаят с Българската фондова борса - тя няма да се приватизира, а ще се развива от държавата като инструмент.