Мощна експлозия разтърси завода за автомобилни части на фирмата “Шефлер” в баварския град Елтман, съобщи говорител на местната полиция.

Трагедията се е разиграла в 10,15 ч местно време, (11,15 ч българско).

При детонацията са били ранени 13 работници, четирима от които тежко – с обгаряния и опасност за живота. Те са били откарани спешно с хеликоптери в най-близката болница.

Ударната вълна е била толкова силна, че е била усетена в целия завод. Веднага е избухнал пожар, което е наложило тотална евакуация. След двучасова борба на огнеборци пламъците са били овладени.

Няма опасност за населението на Елтман. В атмосферата не са попаднали отровни или други опасни за здравето газове, твърдят от силите на реда.

В завода освен автомобилни части се произвеждат и части за корабни двигатели, както и за съоръжения за добив на вятърна енергия.

Говорител на “Шефлер” оповести, че експлозията няма да се отрази на клиентите. Договорният срок за доставките ще бъде спазен.

Според изтекла информация експлозията е станала в съоръжение за пречистване на соли от примеси. Коя е обаче точната причина и на колко се изчисляват щетите, все още не се съобщава.

“Шефлер” АД има 180 представителства в цял свят при заети 86 000 души, 32 000 от които в Германия. Годишният оборот е близо 14 милиарда евро.