Само един сигнал за атака с новия криптовирус WannaCry е регистриран към 15 часа днес в сектор "Киберпрестъпност" към Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), съобщиха от МВР. Атаката е била насочена към областна административна структура. Вирусът е бил неутрализиран навреме и не е нанесъл вреди, се казва в съобщението на МВР. Оттам уверяват, че чрез новия криптовирус не са нанесени вреди на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани. Не са регистрирани и други сигнали за засегнати компютърни конфигурации. От Вътрешното министерство  потвърдиха пред БНР, че става дума за областната администрация в Ямбол.

От ДАНС отрекоха, че са били обект на хакерска атака днес. По-рано днес интернет страницата им е била в техническа профилактика и не е ставала обект на атаки през интернет, твърдят от Агенцията.

Нови хакерски атаки днес бяха рестирирани на места в Азия и Европа, съобщи Би Би Си. В Китай бяха засегнати и държавни институции. Руският президент отрече Москва да има нещо общо с атаките. 

В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака, предупреждават експертите по киберсигурност. Те съветват потребителите да инсталират на компютрите си публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат внимателни при работа с електронни съобщения и прикачени към тях файлове.

Вълната от хакерските нападения с програмата WannaCry от петък вечерта засегна хиляди потребители в поне 150 държави. Според глобалната компания за киберсигурност Symantec възстановяването на щетите ще струва десетки милиони долари. WannaCry кодира съдържанието на персонални компютри и сървъри и иска от собственика по 300 долара за всяка заразена машина. След 3 дни сумата се удвоява, а след седмица цялото съдържание безвъзвратно се унищожава.