Най-важното в съдебната система сега са предстоящите този месец избори на следващ Висш съдебен съвет (ВСС), каза днес външният министър Екатерина Захариева, която продължава да отговаря и за съдебната реформа. Тя коментира искането на члена на ВСС, съдията Калин Калпакчиев, за смяна на главния прокурор Сотир Цацаров, който също по право е член на съвета.

"Дълбок конфликт във Висшия съдебен съвет, за съжаление, има отдавна", каза Захариева пред журналисти по време на среща на министрите на външните работи на ЕС в Брюксел. "От това, което предстои за България, най-важно е изборът на следващ Висш съдебен съвет". 

Калпакчиев поиска Цацаров да бъде предсрочно освободен в становище до Захариева, инспектората на ВСС с копие до Европейската комисия по повод разкритията за среща между него и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов в офиса на последния в сградата на столичния ЦУМ.

Калпакчиев иска Цацаров да бъде уволнен въз основа на Закона за съдебната власт заради "нерегламентирани контакти с бизнесмен и издател на вестник, и то в момент, когато спрямо дейността на дружествата му се извършва прокурорска проверка и в период на предизборна кампания, използването на посредничеството на друг бизнесмен за уреждане на срещата чийто бизнес също е обект на прокурорска проверка". 

Говорител на Комисията потвърди по-късно днес, че писмото е получено, но отказа коментар по него.

Захариева, която освен за външните работи отговаря и за европейския мониторинг върху България, заяви, че иска да изключи всякакво съмнение "за компрометиране и намеса" в изборите на членове на ВСС. Съдиите и прокурорите ще изберат пряко своите представители в органа, който оценява, назначава, проверява, санкционира и уволнява магистратите, каза тя.

Захариева припомни, че според променените правила всеки магистрат може да се самономинира или да номинира другиго за член на ВСС.

Утре тя очаква среща в Брюксел с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, под чието ръководство е т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка, с който ЕС наблюдава реформите в българското правосъдие и вътрешни работи.

Една от темите, която със сигурност ще обсъждаме, е следващият напредък, изобщо продължаващата реформа по отношение на България", каза Захариева, припомняйки за 17-те препоръки, които Комисията направи в последния си доклад по механизма през януари т.г.

Тя посочи, че ако България ги изпълни, ЕС може да пристъпи към прекратяване на вече десетгодишния механизъм. Брюксел се стреми да приключи с него, преди страната ни да е поела ротационното шестмесечно председателство на ЕС идния януари.

Препоръките включват приемането на закон против корупцията и създаването на единен държавен орган,  който го прилага и координира дейността на всички държавни структури, занимаващи се с този проблем.

"Няма как да си кривим душата - при служебния кабинет имаше забавяне по отношение на изпълнението на тези мерки", каза Захариева.

По думите ѝ става дума не просто да се отчетат 17 мерки в изпълнение на препоръките, "а българските граждани да почувстват качествено, справедливо и бързо правосъдие".

Външните министри са обсъдили стъпките към европейски съюз за отбрана, положението в Африканския рог и политиката на източно партньорство на ЕС, каза Захариева.

Тя се срещнала двустранно с британския си колега Борис Джонсън и е обсъдила подготовката на преговорите за Брекзит, които се очаква да бъдат в разгара си по време на българското председателство.

Джонсън е уверил Захариева, че след напускането на ЕС Обединеното кралство ще запази правата на 65-хилядите българи, които живеят и работят там.