Същестува логика, че Корнелия Нинова, година след избора ѝ като лидер на БСП, приключва ангажименти и се освобождава от зависимости, каквито тълкувания има след избирането ѝ. Има такава логика и аз не я отхвърлям.

Така вече бившият член на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от партията Красимир Янков коментира рокадите в ръководството, предприети от Нинова на дълъг пленум в неделя. На него тя освободи част от депутатите в бюрото, сред които и самия Янков, заедно с още четирима народни представители. Други обаче остават и в парламента, и на позиции на "Позитано" 20 - например Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Стефан Данаилов. Само Кирил Добрев, който е и зам.-председател на БСП от неделя, е заявил готовност да напусне Народното събрание и да продължи само с партийна работа, става ясно след заседанието.

Янков заяви, че не би определил като чистка действията на Корнелия Нинова. По думите му година след избора си тя прави предложение за екип, с който иска да работи и на който има доверие. Самият Янков заяви, че не би нарекъл "прехвърляне на гласове" това, че повечето от неговите поддръжници гласуваха за Нинова за лидер на балотажа срещу Михаил Миков. Заяви, че по-скоро тези социалисти са се вслушали в мнението му да я подкрепят, след като той самият не стигна до балотаж за председателския пост. 

По думите на Янков обаче "очакванията към новото ръководство, вече посочено лично от Нинова, са големи, защото досега имаше двусмислие за взимането на решения".

Депутатът заяви още, че ако има нещо, в което се разминава с Корнелия Нинова и подхода ѝ, това е, че "трябва да има повече отношение към авторитетни и опитни членове на Националния съвет, които се чувстват пренебрегвани, а техният опит е безценен".

"Не се провокира тяхното мнение да е тема за дискусия, а тогава колективният орган с дискусия да вземе решение. Ако аз имам мнение, разминаващо се с това на Корнелия Нинова, е в това по какъв начин се взимат решения. Ние не сме партия, която е заложено да функционира чрез демократичен централизъм", каза Янков. Той припомни, че за година от Изпълнителното бюро са си тръгнали и други хора - като Костадин Паскалев и Юрий Асланов.  

Според Янков ЦУМ-гейт "се превърна в скандал, заради начина, по който бе освободен Георги Гергов, тоест подадената оставка от негова страна след остра дискусия в Националния съвет. Но към него самия нямаше нито един упрек в качеството му социалист

Янков добави, че не смята, че БСП трябва да изглежда като трибунал, каквото е било усещането по отношение на Гергов. 

По-рано пред деня и други видни социалисти коментираха пред медиите рокадите в ръководството на БСП, но те бяха най-вече от останалите или новоназначените кадри в Изпълнителното бюро на Нинова - Деница Златева, Валери Жаблянов.

Според Златева е право на председателя на БСП да си избира хората в оперативното ръководство. Валери Жаблянов, който остана в ръководството, също заяви, че няма чистка в партията, призна, че има напрежение в Националния съвет, но то трябва и ще бъде преодоляно и се върви напред