ЦУМ гейт продължава да отеква, след като членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и представляващият ВСС Димитър Узунов се сблъскаха в студиото на Нова тв тази сутрин по темата. Калпакчиев защити позицията си за отстраняване на Цацаров, а Узунов бе представен като "защитник на позицията на главния прокурор".

Калпакчиев изложи аргументите, с които поиска отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров и проверка на участието му в срещата с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Той настоя за проверка първо от ВСС и старт на производство по отстраняване на Цацаров от правосъдния министър Цецка Цачева, а писмото му стигна и до Европейската комисия.

"Надявам се този разговор да се води с правни аргументи, не с лични нападки и компроматни войни. В текста, който съм разпространил, съм се постарал да има разумни, обективни и правни аргументи", заяви Калпакчиев.

Според Калпакчиев - без значение каква е интерпретацията на срещата в ЦУМ между бизнесмените и главния прокурор, самото й наличие поставя Сотир Цацаров в "ситуация да има основателни съмнения", че се е случило нещо нередно. Затова са нужни проверки и използване на всички инструменти на закона, за да се види дали правовата държава работи у нас, обясни той.

По думите му прокуратурата води предварителни проверки, свързани с Дончев и Гергов, дори и те да не са обекти на тези проверки в лично качество, а главният прокурор, оглавявайки централизирана структура, има право да се разпорежда с подобни проверки и след подобни срещи има съмнения за неговата безпристрастност. 

Калпакчиев настоя министърката на правосъдието Цецка Цачева да използва правомощията си по закон с искане за процедура по отстраняване на главния прокурор и проверка. А ако откаже - да излезе с ясно и подробно становище какви са мотивите й за това. 

"Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси по срещата, което само по себе си е притеснително. Той оглавява централизирана структура и когато неговият авторитет е подронен от съмнения, това срива авторитета на цялата институция", каза още Калпакчиев, припомняйки реплики на Цацаров по време на пленум на ВСС, посветен на темата, че "няма да отговаря" на Лозан Панов, както и отказа му да говори пред медии по темата. 

Калпакчиев припомни, че в България вече има и съдебен прецедент за проверки на възможни зависимости в съдебната система и припомни случая "Красьо Черничкия". Въпреки че в съдържанието на разменяните между него и членове на съдебната власт съобщения не беше ясно, проверки за липса на независимост на магистрати имаше и вече е произведена съдебна практика, припомни Калпакчиев. 

Веднага след като Калпакчиев изложи аргументите си, в студиото се настани представляващият ВСС Димитър Узунов. Водещите в студиото изрично уточниха, че е имало покана към прокуратурата, но г-н Узунов се очаква да защити позицията на главния прокурор. Тоест Узунов се яви като нещо като говорител на обвинител №1, въпреки че представлява друга институция.

Първо, Узунов "заподозря", че Калин Калпакчиев не е автор на подписаното от него писмо за проверки на Цацаров.

"Аз работя от години с г-н Калпакчиев, познавам стила, той не е авторът", отсече Узунов в защитната си теза за главния прокурор.

След като сбърка името на Георги Гергов, прекръствайки го на Гергинов, Димитър Узунов се зае да оборва твърдението на Калпакчиев, че със срещата се поставя под съмнение независимостта на главния прокурор. 

От изявлението на главния прокурор плед пленума на ВСС и от думите на Гергов и Дончев – не се установява главният прокурор да се е поддал на натиск, на преки или косвени влияния, които да създадат съмнения за независимостта му. Напротив, той е казал на г-н Дончев, цитирам: “Това е частен случай и не мога да помогна по тази тема”, заяви Узунов.

Представляващият ВСС (в случая от страната на главния прокурор) обясни, че нито Сашо Дончев, нито Героги Гергов са криминално проявени лица, не са страни по дела, не са обвиняеми, не са адвокати, за да може среща с тях да влияе на независимостта на Цацаров. 

"Главният прокурор даде обяснения пред пленума на ВСС, на всички поставени въпроси отговори. ВСС със 17 гласа мнозинство отказваме да извършваме проверка. Тоест главният прокурор получи вот на доверие, колкото и това да не се харесва на Калин Калпакчиев, Лозан Панов и тези, които стоят зад тях. Проверки може да извършва инспекторатът на ВСС, но от обсега са изключени тримата големи по закон", заяви още Узунов. 

Попитан за писмото на председателя на ВАС Лозан Панов до президента Румен Радев, в което се настоява за проверка на главния прокурор, Узунов допълни:

"Президентът е разумен човек и няма да се подведе по интригата на Лозан Панов. Той няма правомощия да проверява когото и да е, още по-малко главния прокурор."

Въпреки призива за правни аргументи Узунов продължи със защитата в следния дух:

"Изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и другите е отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, цяла партия се създаде за това... Целта е главният прокурор да е унижен и дискредитиран. Групата, която инициира това – защо не поиска проверка около посещението на Лозан Панов в една известна, мощна адвокатска кантора? А на полуприятелската прегръдка с адвоката на Цветан Василев"...

Последните два примера на Узунов са по публикации на определени медии в последните седмици.

Калпакчиев, който остана в студиото, докато Узунов говореше, отвърна ясно - нека има проверка на всички - в това число и на Лозан Панов, но подходът да е един за всички. По думите му нищо от казаното от представляващия ВСС не опровергава, че среща в ЦУМ е имало и гарантира, че нито някой от споменатите от Узунов е накарал участник в тази среща да разкаже за нея, нито някой е завел на нея Сотир Цацаров.

Той нарече примерите за срещи на Панов в кантора или с адвокат "класическа дезинформация", тъй като на въпросните кадри в определени медии се вижда как председателят на ВКС слиза от автомобил - но не и къде слиза и къде отива.

"Проверки трябва да има на всички случаи, никой от нас не се страхува от такива проверки, но фактът, че вие не искате проверка но ЦУМ гейт, то е, защото искате да използвате това за дезинформация", завърши Калпакчиев.