"Нека разделим нещата. Едното е научно изследване. А сега действам от съвсем друга страна. Като министър ще стоя зад ангажиментите, които България е поела като член на ЕС и други международни организации", заяви днес пред Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Така той отговори на въпрос на водещите, които му припомниха собствените му думи отпреди няколко дни, че няма глобално затопляне.

Водещите припомниха на Димов негови думи и от 2013 г., когато е заявил, че в България има мутренско управление и че който не знае телефона на Бойко Борисов, не може да е предприемач.

"При всички положения човек трябва да премине през един период. Ако трябва да се върнем, всички анализатори показаха, че кабинетът "Борисов-1" има едно лице, "Борисов-2" - второ, а сега "Борисов-3" - трето", каза Димов.

"Да", отговори той на уточняващия въпрос дали вижда развитие.

Димов не съжалява за нещо, което някога си е мислил.

Попитан дали можем да сме сигурни, че не живеем днес в мутренска държава, в която се използват репресивни мерки за отнемане на бизнес, министърът заяви:

"Вътрешното ми усещане е - да, не живеем."

И допълни:

"Аз самият съм предприемач и не знаех телефона на Бойко Борисов."

Колкото до факта, че е започнал някога политическата си кариера при Иван Костов, преминал е през партията на Меглена Кунева, а сега е министър при Бойко Борисов, предложен за поста от "Обединените партриоти", Нено Димов изтъкна, че всички споменати партии до 2000 г. са били част от ОДС. И по тази причина неговият път не е излизане от политическото пространство.

По време на разговора стана дума и за ресора на Нено Димов, най-вече за застрояването край морето.

"Липсват териториални устройствени планове край морето и не знаем какво става. От десетилетия никой не иска да има такива и се блокират. Нещата трябва да бъда регламентирани", смята министърът.

Той увери, че с новия закон се полагат грижи за собствениците. Дали ще се строи или не, зависи от устройствените планове.

"Време е местната власт да вземе нещата в свои ръце. Когато няма ясен регламент, има корупция", обобщи Нено Димов.