Експерти по киберсигурността са открили доказателства за възможна връзка между Северна Корея и вируса WannaCry, поразил над 300 000 компютъра по света, предаде Ройтерс.

В България вече има засегнати компютри в София и Варна, съобщи пред бТВ тази сутрин експертът по киберсигурност Ясен Танев. 

Междувременно изследовател от южнокорейската лаборатория "Хаури" заяви днес, че проучванията на екипа му съвпадат с тези на Symantec и Kaspersky, според които някои кодове от по-стара версия на WannaCry ги имало в програми, използвани от групировката Lazarus. Тя е идентифицирана като хакерска група, действаща с подкрепата на Северна Корея.

От Symantec и Kaspersky обаче предупреждават, че все още е рано да се каже дали Пхенян е замесен в кибератаките. Тези атаки са част от най-бързо разпространяващите се операции по изнудване. WannaCry блокира файлове и иска откуп за разблокирането им.

Друга компания за киберсигурност - FireEye, също разследва атаките. Оттам обаче са предпазливи по отношение на връзката с КНДР.

"Приликите, които наблюдаваме между свързания с тази група софтуер и WannaCry, не са достатъчно уникални, за да сме сигурни, че са направлявани от едно и също място", каза изследователят от FireEye Джон Милър.

Анонимни американски и европейски представители на службите за сигурност заявиха пред Ройтерс, че е твърде рано да се каже кой може да стои зад атаките. Те обаче не изключват това да е режимът на Ким Чен Ун.

Хакерите от Lazarus, командвани от Северна Корея, са по-алчни за печалба от другите. Те са обвинявани за кражбата на 81 милиона долара от централната банка на Бангладеш. САЩ ги обвиняват в атаката срещу филмовата компания Sony Pictures през 2014 г.

В Южна Корея върви разследване, но засега в Сеул не могат да потвърдят, че източникът на заразата е Пхенян.