Тръмп - не Дали, а Кога?

Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

Всякакви хора са влизали в Белия дом. Но такова идиотско чудо не е било!

Мисля си понякога - има нещо хубаво в това, че този клоун, популист, аматьор и безхаберник стана президент на САЩ. Защото това накара Европа да се опомни или поне да започне да си дава сметка колко опасен е станал масовият, ирационален, първосигнален и късоглед избирател. 

Този примитивен избирател чрез даденото му от демокрацията право да има същия глас като разумния, мислещия, интелигентния, отговорния избирател, може с гласа си да съсипе демокрацията.

Моята теза е, че причините за раждането на примитивния антидемократичен избирател, който може по демократичен път да унищожи демокрацията, не са само социално-икономически. Те се дължат и на ерозията на ценностите; на принизяването на човека у човека; на натикването му в един разгонен и разголен свят, взрял се в пъпа си и малко по-надолу; на оскверняването на всичко свято и стойностно; на заливането му с пошлост, маскирана като култура и с безвкусица, опакована със свобода на творчеството; на масовата чалгизация и масираното поощряване на долни вкусове чрез насилие и зло. 

Тази обезценностяваща агресия върху съзнанието не може да не роди примитивност, ниски потребности и низки въжделения; не може да не изроди огромни маси хора до нелепи същества, за които няма нищо по-ценно и по-свято от живуркането ден за ден, от елементарното воайорство и от гледането на живота като на шоу, т.е. схващането за себе си като за публика, а не като граждани.
Западът (Европа и САЩ) - както казва мой разтревожен приятел - трябва да си даде сметка колко близо е до пропастта, след като бълвочи от типа на "50 нюанса сиво" са най-продаваните му книги.

Измама е да се мисли, че има някакви омаскарани вкусове на лично, групово и общностно ниво - там долу, а също така има и някакви демократични принципи, стойности, норми и стандарти - там горе. Всичко е свързано и едното влияе на другото. Едното дърпа надолу другото.

Знам, че тръгнах от Тръмп, а кой знае докъде стигнах. Но поне аз и може би само аз виждам пряка връзка между опримитяването на човека и ордите, нарастващите орди примитивни избиратели, избиращи примитивни тръмпоиди.

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.