Мъчения и масови убийства са извършвани в сирийския военен затвор "Сайдная" от началото на гражданската война, предаде Ройтерс. Сателитни снимки, разпространени от Държавния департамент на САЩ, показват крематориум за унищожаване на телата на екзекутираните затворници.

Джеймс Стюарт, помощник-секретар по въпросите на Близкия изток на САЩ, обобщава:

"Според многобройни източници режимът е отговорен за убийството на 50 задържани всеки ден в "Сайдная" . Въпреки че много от зверствата на режима са документирани, смятаме, че построяването на крематориума е усилие да се прикрие броят на масовите убийства, извършени в затвора "Сайдная".

Сирия не отговори веднага на твърденията, но досега винаги е отричала насилие във военния затвор.

Доказателства, че крематориумът е построен, за да прикрива масови убийства, ще бъдат представени пред международната общност, заяви още Джоунс. Според него това се случва "с покрепата на съюзниците на режима Русия и Иран".

По-рано тази година "Амнести интернешънъл" публикува доклад, в който се твърди, че в затвора се извършват масови обесвания в продължение на пет години. Всяка седмица групи от 20 до 50 души, главно симпатизанти на опозицията, са екзекутирани при пълна секретност във военния затвор. Според доклада екзекуциите са одобрявани от най-висше правителствено ниво.

Документът, базиран на свидетелствата на жертви, описва т. нар. човешка кланица в "Сайдная" , където тайно са избити между 5000 и 13 000 души от началото на войната. Прилагани са системни мъчения, твърди още докладът.

"Амнести интернешънъл" обяви подобни практики за военно престъпление и престъпление срещу човечеството.

Предполагаема атака с химическо оръжие на режима на Асад в Хан Шейхун даде повод на американския президент Доналд Тръмп да осъществи атака над сирийска авиобаза "Шейрат" на 7 април. Дамаск и Москва отрекоха химическата атака, довела до смъртта на над 80 души, да е била извършена от правителството в Сирия и обвиниха бунтовниците.

На няколко пъти силите на Асад бяха обвинявани в атаки с хлор. Един-два пъти такива обвинения бяха отправяни и срещу бунтовниците.