Всички търговски сделки в Европейския съюз трябва да преминат през процес на ратифициране от парламентите на държавите членки.

Това разпореди днес Съдът на ЕС, предаде БГНЕС.

Всяка една търговска сделка, която включва система за извънсъдебно уреждане, трябва да получи ратифициране от всички 38 национални и регионални правителства, съществуващи в ЕС. Според институцията това е така, тъй като споразумение за свободна търговия може да бъде сключено само съвместно с ЕС и държавите членки.

Съдът се изказа по повод договор между ЕС и Сингапур от 2013 г. Решението обаче ще служи като правило за всички следващи търговски сделки на общността, включително тези с Великобритания, която предстои да напусне ЕС.

Извънправителствената арбитражна система е основна част от сключването на международни търговски споразумения, макар да е остро критикувана от активисти. Те смятат, че по този начин лесно се прокрадват интересите на големите корпорации.

Миналата година белгийският регион Валония за малко да осуети търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА, заради несъгласие с някои негови части, след като преговори по него бяха водени в продължение на 7 години.

В рамките на споразумението със Сингапур Еврокомисията се надяваше да има нужда само от одобрението на Европейския съвет и Европарламента.