Военният министър Красимир Каракачанов е уволнил Румен Василев, постоянен секретар на отбраната, съобщи БГНЕС. Василев бе назначен на поста от служебния вицепремиер Стефан Янев. Той смени, назначения от второто правителство на Бойко Борисов постоянен секретар на отбраната Добромир Тотев. Тази рокада бе един от поводите за критики към служебното правителство заради кадрови назначения. Официалната версия на служебното правителство бе, че мандатът на Тотев е изтекъл.

Все още не е ясно кой ще заеме поста на Василев. Постояният секретар на отбраната е най-висшия цивилен пост в министерството. През него минават проектите за модернизирането на армията, като например купуването на нови изтребители.

На едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Решението бе взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация.