“Мусолини беше голямата ми любов. Знам, че книгата ми ще предизвика фурор, но се надявам, че семейството ще ме разбере. Откровението е моята лебедова песен”, оповестява от имението си в Ирландия Клеър Шеридан през 1955 г., 15 години преди да си отиде от този свят.

Коя е Клеър Шеридан?

Известна британска скулпторка, журналистка и писателка.

Родена е на 9 септември 1885 г. в Лондон, братовчедка е на Уинстън Чърчил, приятелка на Чарли Чаплин, преживяла бурна любов с италианския диктатор Бенито Мусолини, Хитлер не се впечатлява от чара й и я пренебрегва. Наричат я жената вампир. След смъртта й на 31 май 1970 г. става известно, че е била и съветска шпионка.

“През 1920 г. 35-годишната англичанка Шеридан влиза в кабинета на Лев Троцки, вторият по влияние човек на Съветска Русия", съобщава в броя си от вчера в. “The Mail On Sunday”.

Пристига от Лондон в Москва като скулпторка, за да изработи бюстове на Троцки, Ленин и други видни болшевики.

“Изискано облечената блондинка, аристократка и бохемка, тя въплъщава всичко, което Троцки би следвало да ненавижда. 39-годишният Троцки е женен, 35-годишната Клеър е вдовица. В Лондон е оставила две малки деца – Маргарет и Елизабет от брака й с брокера Уилфред Шеридан, загинал по време на Първата световна война. Само след няколко вечерни срещи Троцки я прегръща и целува страстно. След това двамата стават любовници”, се посочва в публикацията.

Където и да е била по света, разпалвала мъжките сърца. Това ставало ясно и от обемистото й досие, водено от британската тайна служба MI-5. Агентите са били убедени, че Клеър е имала не само интимни връзки със съветски лидери, а е шпионирала за тях.

Британската скулпорка е пристигнала в Москва по покана на съветския дипломат Лев Каменев, с когото се запознала в Лондон. Те вече били любовници, а в лондонското си студио Клеър му е изработила бюст, се посочва още в публикацията.

След завръщането си от Москва в Лондон Шеридан публикува свой дневник в “Таймс”. Надига се вълна от недоволство – Клеър описва съветския режим в розови краски, макар да споменава, че руснаците воняли, нямало сапун.

Авторката описва предаността на Ленин към собственото си дело, нарича Троцки “остроумен, пламенен и гениален човек – Наполеон в мирни времена”. Не споменава обаче, че е била любовница на Троцки и Каменев. Дори тръгват слухове, че се е любила с Ленин и Феликс Джержински, се посочва в публикацията на “The Mail On Sunday”.

Майката на Чърчил, Джени Чърчил, била шокирана от прочетеното. Не можело да се пише така за хора, избили милиони в собствената си страна. Самият Уинстън Чърчил бил толкова възмутен, че престанал да разговаря с родственицата си. Клеър била покрусена и се отправила към Америка, за да изнася лекции за посещението си в Москва.

“В Холивуд тя се запознава с Чарли Чаплин, който е покорен от чара й. Заедно предприемат поход в Карифорнийската пустиня. По стъпките им тръгват журналисти, на първите страници на вестници се описва любовния им роман”, се посочва в публикацията.

През 1922 г. по време на конференция в Швейцария Клеър се запознава с Мусолини, който я кани в Рим. Тя оповестява на всеослушание:

“Мусолини ме превърна от болшевичка във фашистка.”

Тя го моли за интервю, както и да й позира за негова скулпура. Той скланя, но вместо да позира, се люби с нея. Отношенията им са бурни – между любов и скандали. Клеър го напуска и в своя публикация в печата посочва, че Мусолини е гротесктна личност - тиранин в бели одежди.

През 1923 г. Клеър се отправя към Германия, за да слуша реч на Хитлер. Агент на MI-5 днася:

“Тя беше особено впечатлена от ентусиазма на Хитлер, предизвикал фурор сред аудитория от 10 000 души, произнасяйки изключително кръвожадна реч. Доколкото долових, тя разбра, че немецът изобщо не се впечатлил от обаянието й така, както руснаците и този факт я натъжи.”

Агенти на MI-5, които са следели телефонните разговори и пощата на Клеър Шеридан, са потвърдили подозренията – Клеър е подавала информация на съветската страна чрез двама руски агенти – журналистите от «Дейли Хералд» Джордж Слоукомб и Норман Юър.

Тя им съобщавала за нейни разговори с Чърчил по въпроси на външната политика и други щекотливи теми.

По това време е имала романи с френски генерал, френски политици и албански активисти, използвайки ги за шпионска дейност в полза на Москва.

Била ли е Клеър Шеридан действително съветска шпионка?

«Катя Рогачевская, старши куратор на изложба в Британската библиотека, предполага, че Клеър е била по-скоро обладана от любопитство, но не е била убедена комунистка. Вън от съмнение обаче е, че тя е предоставяла информация на съветския режим и е получавала от него пари», пише «The Mail On Sunday”, уточнявайки, че Клеър не е била привлечена към отговорност за държавна измяна.

“Вероятната причина е, че е поддържала връзки с политическите върхове. В крайна сметка я е спасила класовата система, която тя е презирала”, заключава публикацията в “The Mail On Sunday”.